Reteta traditionala de bulion fara conservanti pe care poti sa o pregatesti in acest sfarsit de august daca vrei sa ai la iarna suc de rosii si bulion de cea mai buna calitate in camara.
Reteta traditionala de bulion fara conservanti – In finalul lunii august si la inceputul lui septembrie, toate gospodinele de la noi din tara pregatesc traditionalul bulion Tehnica de preparare difera de la gospodina la gospodina, insa noi va propunem o reteta cat mai dietetica, fara conservanti.
Reteta traditionala de bulion fara conservanti – Cum se prepara
Se aleg din start rosiile cele mai carnoase si mai bine coapte, nu neaparat marimea lor conteza. Se scoate codita si se indeparteaza partile lovite sau patate, dupa care se taie in bucati potrivite, cat sa incapa in palnia masinii de rosii.
Daca nu aveti masina de rosii sau dispozitiv de stors rosiile, puteti sa folositi masina de carne, metoda veche folosita de bunicii nostri: rosiile se taie in bucati mai mici si se dau in fiert pana cand se inmoaie.
Sucul de rosii obtinut prin pasirare se pune intr-o gratita larga si se fierbe la foc mic pana cand dispare spuma de deasupra. Sucul scade in oala cam cu doua degete, iar la sfarsit adaugati sare, dupa gust.
Printr-o panlnie turnati bulionul fierbinte in sticlele pregatite dinainte, puteti capaceie si apoi asezati sticlele intr-o cratita mare sau o cutie. Acoperiti cutia cu o patura pentru ca sucul de rosii sa se raceasca treptat. Lasati sticlele acoperite una sau doua zile, dupa care le asezati cu grija in camara.
Cel mai clar semn ca ati fiert destul bulionul si ca totul e in regula este ca, dupa cateva zile, in partea de sus a sticlelor se vede ca pluteste un strat subtire de lichid, iar pulpa e depusa in partea de jos.