Au aparut cartofii noi, un deliciu sanatos de sezon ce poate fi pregatit in atatea feluri. Va propunem trei retete cu cartofi noi, pregatiti simplu la cuptor, in salata sau umpluti, cu care sa incantati toata familia si, de ce nu, musafirii.
Retete cu cartofi noi. Cu marar si usturoi verde
Ingrediente:
- 1-2 kg cartofi noi
- 2-3 fire de usturoi verde
- o cana sau doua de apa proaspata, de izvor
- o legatura de marar proaspat
- sare
- piper (optional)
- 1-2 linguri ulei de masline
Mod de preparare:
Cartofii noi se spala bine, dar nu se curata ci doar se razuie binisor cu partea aspra a unui burete de bucatarie curat. Se pun apoi intr-o tava potrivita, taiati sau intregi dupa preferinta si/sau dimensiuni, se adauga apa, uleiul, sarea si se dau la cuptorul incins la vreo 180 grade.
Dupa 20 de minute, se scot, se adauga usturoiul verde taiat marunt-marunt, se amesteca bine cu cartofii si se baga tava la loc.
Mirosul si crusta aurie va anunta cand sunt gata. Scoateti-i din cuptor si presarati-i cu mararul maruntit.
Sursa: cerulgurii.ro
Retete cu cartofi noi. Salata
Ingrediente:
- 500 g cartofi noi
- 200 g bacon
- 50 g masline verzi feliate
- 1 legatura ceapa verde
- 1/2 legatura marar
- 1 legatura patrunjel verde
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingura otet
- sare, piper
Mod de preparare:
Se aleg cartofi mai mici, se spala si se pun la fiert in apa cu un praf de sare, timp de aproximativ jumatate de ora. Se curata apoi cartofii de coaja si se pun intr-un castron.
Separat, intr-o tigaie de teflon se caleste usor baconul taiat cubulete. Ceapa verde se toaca marunt si se presara cu un praf de sare. Se rastoarna peste cartofi, apoi se adauga baconul prajit, maslinele, verdeata tocata marunt si putin piper. Se amesteca usor si se adauga cate putina sare, daca mai este necesar.
Se amesteca bine uleiul cu otetul si doua linguri de apa minerala. Se toarna peste salata de cartofi, se amesteca usor si se poate servi.
Sursa: retete.unica.ro
Retete cu cartofi noi. Umpluti
Ingrediente pentru 4-6 portii:
- 4 cartofi noi mari
- 2 lingurite ulei de masline
- o lingurita sare grunjoasa
- 3-4 buchetele broccoli
- 150g cubulete bacon
- o ceapa rosie tocata marunt
- 3 linguri smantana
- 50g gorgonzola
- o legatura ceapa verde tocata marunt
- 150g Cheddar sau alt tip de cascaval dat pe razatoarea mare
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Se spala bine cartofii cu un burete curat pentru a putea fi consumati cu coaja. Se inteapa cu furculita pe toate partile, se ung apoi cu ulei de masline si se dau cu sare grunjoasa, „masandu-i” pe toata suprafata. Se baga in cuptorul incins la 200°C, direct pe gratar si se lasa vreo 35 – 40 min.
Se taie apoi pe jumatate si se scobeste mijlocul, astfel incat sa ramana cam ½ cm pe coaja. Intr-un bol mare se face piure miezul cartofului, buchetele de broccoli, sare, piper si gorgonzola (buchetelele de broccoli le oparim intai in apa cu putina sare, apoi le punem rapid intr-un bol cu apa foarte rece, ca sa oprim procesul de fierbere si broccoli sa isi pastreze culoarea verde, frumoasa). Se amesteca bine, sa avem un piure omogen. Se adauga apoi smantana, ceapa verde taiata marunt si cubuletele de bacon prajite impreuna cu ceapa rosie. Se amesteca din nou si se umplu cartofii cu acest amestec. Pastrati o lingura de ceapa verde tocata pentru garnisit.
Peste cartofii umpluti se mai pune cascavalul ras, se presara ceapa verde si se pot adauga si niste boabe de piper rosu pentru culoare. Dam cartofii la cuptorul incins la 200°C timp de 15 minute sau pana ce cascavalul e frumos rumenit.
Pot fi serviti cu un sos pe baza de iaurt grecesc, dres cu sare, piper negru proaspat macinat, dar si boabe de piper rosu, o legatura de leurda tocata marunt, un pic de ceapa verde, 2-3 catei de usturoi.
Sursa: teoskitchen.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: