Capsunile autohtone nu vor sta prea mult pe tarabe si depinde de dumneavoastra sa le savurati cat mai divers in urmatoarea perioada: fara adaosuri, cu frisca sau iaurt sau in deserturi fine si delicioase. Va prezentam trei retete de tarta cu capsuni de care sa va bucurati cu toata familia.
Retete de tarta cu capsuni. Cu sufleu de smantana
Ingrediente:
- 200 gr faina alba + 3 linguri pentru sufleu
- 100 gr unt
- 150 gr zahar + 1 lingura
- 4 oua
- 300 gr smantana
- esenta de vanilie
- 500 gr capsuni
Preparare:
Untul rece se taie bucatele si se amesteca bine cu faina (cu mainile sau blenderul). Adaugati 1 ou si 1 lingura de zahar, continuati sa amestecati. Dupa ce aluatul se leaga, dati-i forma unei bile, acoperiti cu o folie de plastic si lasati-l la frigider 30 min.
In acest timp curatati si spalati capsunile si pregatiti sufleul de smantana. Intr-un bol amestecati bine 3 oua, 3 linguri faina, 150 gr zahar, smanatana si esenta de vanilie.
Aluatul il intindeti bine cu facaletul si il puneti intr-o tava cu borduri inalte si cu fund detasabil, cu diametrul de 28-30 cm. Ridicati marginile aluatului sa fie cam de 2-3 cm pe peretii tavii. Puneti capsunile taiate jumatati sau sferturi. Turnati crema de smantana si dati tava la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 40 minute. Dupa acest timp o scoateti, lasati sa se racoreasca bine, scoateti bordurile tavii si mai lasati pana se raceste bine.
Retete de tarta cu capsuni. Cu mascarpone
Ingrediente:
- un blat de tarta
- 250 gr mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca
- 2 -3 linguri zahar pudra
- esenta de vanilie
- 250 gr capsuni
- 2 – 3 linguri dulceata
Preparare:
Bateti mascarpone cu smantana pentru frisca, zaharul, esenta de vanilie si un praf de sare, pana cand obtineti o consistenta pufoasa si ingrosata totodata. Puneti crema obtinuta in blatul de tarta si ornati cu capsunile felii subtiri. Porniti din margine si asazati feliile de capsuni usor suprapus, pentru un aspect cat mai prezentabil.
Ungeti fructele cu dulceata (poate fi si din alte fructe, precum cea de visine sau caise, important este sa fie lichida), astfel incat sa luceasca si sa nu se oxideze. Ca alternativa, puteti pregati un sirop din 4 linguri de zahar si 6 linguri de apa, cu care sa ungeti fructele folosind o pensula.
Serveste tarta racita macar 4 ore.
Retete de tarta cu capsuni. Cu ciocolata
Ingrediente:
- pt blat:
- 100 gr unt
- 1 galbenus de ou
- 250 gr faina
- 60 gr zahar brut
- 2 linguri cacao neagra
- 1 praf sare
- pt crema de ciocolata:
- 200 gr cioco neagra
- 300 gr iaurt simplu
- 1 galbenus
- 40 gr zahar brut
- pt topping de fructe:
- 800 gr capsuni proaspete, curatate si spalate
- 100 gr fructe de padure congelate
- 3 lg zahar brut
- 1 lingura amidon
- 1 canita apa
Preparare:
Ingredientele le pastram cateva ore la temperatura camerei. Untul moale, cu un praf de sare si cu zaharul le amestecam cu un tel. Adaugam galbenusul si amestecam in continuare. Adaugam faina amestecata cu cacaoa si amestecam pana obtinem un aluat faramicios.
Luam o forma de copt, preferabil cu inel detasabil. Asezam blatul in strat gros, nivelam bine. Dam tava la rece, timp in care pregatim umplutura de ciocolata.
Topim pe baie de aburi ciocolata. Dam deoparte sa se raceasca un pic. Amestecam intr-un bol, iaurtul cu zaharul si cu galbenusul. Apoi adaugam ciocolata si omogenizam. Scoatem tava de la frigider si turnam compozitia de ciocolata. Batem usor forma de blatul mesei, apoi o punem la cuptorul incins, aproximativ 40-45 minute, la foc mediu. Cand va fi coapta, va fi usor umflata si va forma o crusta. O scoatem din cuptor si o dam la racit.
Intr-un vas, punem o cana de apa, 3 linguri zahar si o lingura amidon. Amestecam cu un tel si punem compozitia pe foc, la fiert, amestecand continuu. Curand, se va lega si se va ingrosa. Cand s-a ingrosat bine, dam deoparte.
Peste capsunile proaspete, presaram cateva afine si mure congelate. Turnam compozitia de amidon peste fructe si amestecam. Ele se vor lega, dar isi vor pastra gustul proaspat. Dupa ce s-a racit compozitia de ciocolata, turnam fructele, presaram si cativa fulgi de ciocolata si apoi dam la rece pentru cateva ore.
Surse: lalena.ro, retetepractice.ro, bucataras.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: