Autoritatile din Romania sunt in alerta dupa ce, in ultimele 24 de ore, au fost anuntate 345 de noi cazuri de infectare cu coronavirus si 14 decese. Este recordul negativ al ultimelor sase saptamani si vine la o aproximativ o luna dupa ridicarea stari de urgenta.
Pana 17 iunie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 22.760 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.117 au fost declarate vindecate si externate, se arata intr-un comunicat al Grupului de Comunicare Strategica.
In intervalul 16.06.2020 (10:00) – 17.06.2020 (10:00), au decedat sapte femei si sapte barbati infectati cu noul coronavirus. Pacientii erau internati in spitalele din Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Buzau, Cluj, Galati, Ilfov, Mehedinti, Suceava, Timis, Vaslui si Vrancea.
Cinci decese au fost inregistrate la categoria de varsta 60-69 ani, 4 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 5 decese la persoane de peste 80 de ani. Toti cei decedati prezentau comorbiditati.
Apel la responsabilitate
De cateva zile, tot mai multe voci autorizate avertizau ca numarul infectarilor ar putea creste, pe fondul relaxarii in plina pandemie. Teoriile privind inexistenta coronavirusului, vehiculate tot mai mult, „alimenteaza dorinta unora de a nu mai respecta regulile minime ramase in vigoare – masca si distantare in spatii inchise, precum si spalarea regulata a mainilor”, afirma, recent, medicul Virgil Musta.
„Nu se poate sa avem o memorie asa de scurta!”, avertiza, intr-o postare online, Musta, sef de sectie la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara. Acesta a mai spus ca relaxarea masurilor trebuie dublata obligatoriu de responsabilitatea personala a fiecaruia dintre noi. „Masca si distanta in spatii inchise, precum si spalarea mainilor nu sunt masuri greu de pus in practica, iar ele trebuie respectate in continuare”, a insistat medicul de la Timisoara.
„Nu trebuie sa intram in panica”
In opinia lui Virgil Musta, era de asteptat o crestere a numarului infectarilor. Se observa o crestere a numarului de cazuri in ultimile zile. „Nu trebuie sa ne speriem, nu trebuie sa intram in panica. Tot ce trebuie sa facem este sa ramanem responsabili in respectarea celor de mai sus pentru ca astfel aceasta crestere poate ramane controlabila, iar anumite focare vor putea fi izolate, prin masuri speciale locale sau sectoriale”, a explicat Musta.
„Daca acest lucru nu se va intampla, cresterea exponentiala observata acum cateva luni in Italia (dau mereu acest exemplu si pentru ca avem multi romani care au legatura directa cu aceasta tara greu incercata), dar si mai recent in Brazilia, India si alte tari se va putea intampla si la noi, iar acest lucru ar impune din nou masuri foarte dure”, a avertizat medicul.
O situatie similara cu cea de astazi s-a inregistrat si pe 4 iunie, cand au fost raportate 238 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. Atunci, autoritatile spuneau ca este prea devreme sa vorbim despre un al doilea val de imbolnaviri.
Cititi si: Trei tari in care coronavirusul a revenit in forta
Cititi si: Cand vom avea un medicament care sa ne vindece de COVID-19