Salata verde in sezonul rece nu mai este asa o raritate. Gasim in magazine rucola, baby spinach si alte salate, mai ales ambalate, la preturi destul de mari. Dar putem la fel de bine sa avem salate proaspete si gustoase crescute chiar in propriul balcon. Iata cinci salate care pot creste in ghiveci, oferindu-va vitamine si fier tot anul.
Salate care pot creste in ghiveci: Salata verde
Se poate cultiva cu succes in ghivece sau ladite pe orice balcon. Se dezvolta armonios atat la soare, cat si în semiumbra. In 10-12 saptamani de la semanare, poate fi recoltata. Dupa ce rupeti sau taiati frunze, in functie de soiul de salta plantat, planta va dezvolta altele noi.
Salate care pot creste in ghiveci: Rucola
Este apreciata pentru continutul ridicat de nutrienti, dar si pentru aroma intensa, picanta, fiind folosita in diverse preparate. Frunzele sale oxideaza destul de rapid, asa ca este ideal sa le consumati proaspete. Creste foarte bine in jardiniera, in pamant obisnuit.
Faceti un sant pe mijloc si puneti semintele la 1 cm adancime. Nu asezati jardiniera in lumina directa a soarelui si fiti atent la aparitia primelor inflorescente. Acestea trebuie taiate imediat, pentru a va putea bucura tot anul de frunze proaspete.
Baby spinach
Acest soi de spanac este destinat salatelor si mai putin mancarurilor gatite. Este o planta foarte rezistenta atat la temperaturile ridicate din timpul verii, cat si la cele scazute de pana la -10 grade Celsius, cu conditia sa nu intre in iarna cu un frunzis prea dezvoltat.
Salate care pot creste in ghiveci: Mangold
Cultura de mangold sau sfecla elvetiana este la moda printre micii fermieri si mai ales printre cei care fac agricultura bio. Are pretentii normale legate de caldura si lumina si se poate semana direct sau planta prin rasad. Este o sursa de acid folic, fier, potasiu, calciu, fosfor, antioxidanti, minerale, vitamina A si vitamina C.
Valeriana
Cunoscuta si sub numele de salata mielului sau fetica, valeriana este bogata in minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu), vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, PP, K), acizi grasi esentiai omega-3 si fibre.
Frunzele sale sunt folosite la prepararea salatelor si a supelor. Planta prefera caldura si pamantul ingrasat. Frunzele pot fi recoltate cam dupa doua luni.
Sursa: agrointel.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: