Lavanda ne impresioneaza pe toti cu mireasma ei puternica, exotica. Dar calitatile ei olfactive pot fi la fel de bine materializate intr-un sapun natural, facut acasa, usor si simplu, care sa ne alinte pielea obosita, ce va deveni mai hidratata in timpul utilizarii acestui sapun relaxant datorita uleiului de levantica, celebru pentru calitatile sale calmante, emoliente si cicatrizante.
Mai mult, uleiul esential de lavanda, ingredient de baza in producerea sapunului, este recunoscut pentru efectul sau de detensionare si relaxare, avand si proprietati antiseptice si antimicrobiene. Astfel, utilizarea sapunului de lavanda ajuta la combaterea insomniilor si a durerilor de cap.
Sapun natural de lavanda: reteta simpla de realizare
Am ales o reteta simpla pentru producerea sapunului de lavanda acasa, detaliata pe site-ul Homemade-gifts-made-easy.com, economisind astfel bani si beneficiind de avantajele unui produs organic. Pentru prima reteta aveti nevoie de glicerina, pe care o gasiti la farmacie sau la magazinele naturiste.
uteti la fel de bine folosi ulei de masline, lapte de capra sau chiar sapun de casa in varianta clasica. Bineinteles, mai aveti nevoie de ulei esential de levantica, de muguri uscati de lavanda, de un mojar si pistil, un vas termorezistent si forme in care sa turnati compozitia finala.
Gramajul descris mai jos este cel necesar producerii a sase bucati mici de sapun. Cresteti proportional cantitatea ingredientelor in functie de cat sapun de casa doriti sa produceti. Astfel, folositi 300 de grame de glicerina, un sfert de cana de muguri care sa fie amestecati in compozitie si un alt sfert de cana de muguri care sa fie folositi in ornarea sapunului, dupa cum se vede in imaginea de mai jos, si 5 mililitri (circa 100 de picaturi) de ulei esential de levantica.
Primul pas este tocarea mugurilor de lavanda, cei care vor fi adaugati compozitiei. Puteti folosi fie metoda clasica, cu mojar si pistil, fie recurgeti la un mixer. Topiti glicerina, fie la cuptorul cu microunde, dar in reprize scurte si dese, fie asezand-o intr-un recipient deasupra unui vas cu apa fierbinte. Amestecati apoi glicerina topita cu uleiul esential si mugurii pisati si turnati-o in forme, de preferat un recipient subtire din plastic pentru a putea desprinde apoi sapunul.
Adaugati apoi mugurii de lavanda pastrati pentru a decora bucatile de sapun. Apasati cu mana pentru a va asigura ca sunt bine fixati in masa vascoasa. Lasati sapunul sa se aseze timp de cateva ore pana cand devine solid si scoateti-l din forma in care a fost turnat. Taiati-l apoi in diferite forme si, daca vreti sa faceti cadou cuiva un sapun natural de lavanda, legati-l cu un siret dupa sugestia oferita in poza de mai jos.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: