Dupa 15 ani in care a muncit in strainatate, un tanar originar din judetul Alba s-a intors acasa, a cumparat ce mai ramasese din satul copilariei sale si l-a readus la viata. A refacut casele vechi de peste un secol si a construit si o biserica.
Acum mai multi ani, Iulian Docea s-a intors acasa, la Rachitis, cu banii stransi ca preparator fizic in SUA si Spania. A gasit un sat cu cateva zeci de case, majoritatea intr-o stare deplorabila si a decis ca nu poate lasa lucrurile asa. A cumparat si a refacut opt case vechi, are o mica ferma in zona si spera ca tot mai multi oameni din zona si nu numai sa aleaga traiul in mijlocul naturii.
”Satul era in mare parte o ruina, erau doar cateva ziduri in picioare, fara garduri, fara porti. Nu mai locuia nimeni aici permanent. M-au chemat locurile copilariei. Casele aratau cam intr-o stare jalnica, se lua tigla de pe acoperisuri. Eu si inca unul mai avem buletin cu domiciliul in sat”, povesteste Iulian.
Biserica in memoria bunicilor
Dupa ce a refacut casa bunicilor, tanarul a construit si o biserica din lemn in memoria si cinstea acestora. Mai exact, a ridicat-o exact pe locul unde bunicul sau obişunia sa se odihneasca sau să ”bata” coasa.
Poate va intrebati din ce traiesc Iulian si familia lui. Ei bine, aflati ca fiul satului este un om chibzuit si cu spirit intreprinzator, care creste cai si bivoli. Iar viata la tara il face fericit. ”Cand sunt aici ma detasez total de tot ce inseamna civilizatie, probleme, stres, uit notiunea timpului, n-am nevoie de nimic, decat sa-mi regasesc locurile unde am copilarit candva”, spune barbatul, care s-a mutat la Rachis impreuna cu sotia si cele doua fiice.
„Locul in sine are un aer aparte, iti da liniste, iti da pace, iti da bucuria de a te trezi dimineata. Nu am mai trait asta de mult, cel putin nu in civilizatie”, adauga el, mandru ca a reusit refaca locuintele in stil traditional.
Drumul, o problema inca nerezolvata
Rachis este un sat din comuna Miraslau, judetul Alba. Dezvoltarea sa depinde de modernizarea drumului de acces, lung de 8,3 kilometri, care leaga satul de localitatea Lopadea Veche, pana unde exista un drum asfaltat. Primăria a demarat proiectul pentru refacere drumului si Iulian spera ca, dupa finalizarea lucrarilor, tot mai multi oameni sa se mute la Rachis.
Catunul se afla situata intr-o depresiune la limita dintre judetele Alba si Cluj, formata de paraul care o strabate intre dealuri impadurite si care ii poarta numele, in apropiere de rezervatiile naturale „Cheile Valisoarei”, „Cheile Plaiului” si „Cheile Silosului”. Se ajunge aici pe drumul comunal 81, care ”pleaca” din DN1, in zona Miraslau, pana la Lopadea Veche. De aici, drumul continua spre Rachis, prin peisajul spectaculos al Muntilor Apuseni.
Surse: ziarulunirea.ro, stirileprotv.ro.
Cititi si: Conac in stil neoromanesc. Cat costa cu tot cu finisaje
Cititi si: Casa traditionala renovata. „Bijuteria” autentica de la Maldaresti