Majorarea la 140.000 euro a pragului pana la care se aplică TVA de 5% la imobile s-a amanat pentru 2022. Masura urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2021. Decizia a fost motivata de Guvern prin impactul negativ de 200 milioane de lei asupra veniturilor din TVA.
Amanarea scaderii TVA pentru locuintele scumpe i-a bulverat pe investitorii din piata. „Sunt sute, poate chiar mii de cumparatori la nivel national care au semnat antecontracte in ultimele 2-3 luni ale anului 2020 pentru locuinte cu livrare in 2021, luand in calcul un pret de achizitie cu o cota de 5% TVA”, declarat, pentru Profit.ro, Ionut Nicolescu, presedintele companiei de consultanta imobiliara SVN Romania, care tranzactioneaza cele mai multe apartamente de pe piata.
„Cei care au achitat deja avansuri luand in calcul cota redusa de TVA se afla intr-o situatie pe care nu o anticipau si care nu este demna de un stat modern, in al treilea deceniu din mileniul trei. Vor fi cu siguranta numeroase dispute si neplaceri, totul doar din cauza unei decizii care schimba o lege promulgata cu nici doua luni in urma“, adauga Ionut Nicolescu.
piata imobiliara se dezvoltase in ultima parte a anului 2020 plecand de la premisa implementarii din ianuarie 2021 a majorarii pragului aferent TVA de 5% la 140.000, potrivit unei analize publicate de agerpres.ro.
Planuri date peste cap
„Apartamentele sau casele care erau concepute in vederea unei vanzari cu TVA 5% trebuie sa tina cont de TVA de 19%. Proiectele care aveau in vedere vanzarea unor imobile sub acest prag trebuie sa regandeasca intregul plan de la zero pentru a tine cont de majorarea pretului cu 20%. Acest lucru implica: adaptari ale proiectelor; identificarea altor cumparatori; solutionarea disputelor cu cei care contractasera deja avand in vedere TVA de 5%”, explica autorul analizei, George Trantea, de la Filip & Company.
Potrivit lui Trantea, majorarea pretului cu 14% ii va face pe multi cumparatori sa nu se mai incadreze in plafonul de finantare stabilit cu bancile, fiind necesara reorientarea catre alte apartamente sau case.
Amanarea scaderii TVA ne arata ca ar trebui sa privim cu atentie orice masura fiscala si sa nu luam vreo decizie sau sa facem vreun plan asumand un anumit nivel al taxelor. Se pot schimba sau reinterpreta oricand. Uneori in favoarea noastra, deseori nu.
Cititi si: Casa Danei Rogoz din satul Viscri
Cititi si: Case care se pot muta. Confort in miscare, cu bani putini