O pata de mancare pe haine iti rupe ritmul cotidian si te trimite imediat in cautare de apa, prima sursa de ajutor in astfel de cazuri. Cand vine insa vorba de pete de rugina, problema este mai grava si cere un efort in plus pentru indepartarea lor. Nu este insa o misiune imposibila.
Apa primeste noi aliati in acest scop, combinatii eficiente care isi fac treaba in final. Vedem mai jos cateva sfaturi pentru scoaterea petelor de rugina de pe haine, solutii din preajma noastra. Tineti cont insa ca pata iese mai usor daca actionati imediat ce isi face aparitia pe haine.
Cum scoatem petele de rugina de pe haine
Primele resurse care ne sar in ajutor sunt otetul si sucul de lamaie. Asezati haina patata pe un prosop vechi, cel care se va sacrifica pentru o cauza nobila, si turnati putin otet peste pata de rugina. In celalalt caz, frecati pata cu jumatate de lamaie.
Dupa ce panza a absorbit otetul sau seama de lamaie, frecati usor cu o carpa alba uscata. Puneti apoi haina la uscat, de preferat la soare, dupa care spalati-o.
Sarea de bucatarie si zeama de lamaie, aliatele noastre
O alta combinatie simpla care ne ajuta sa eliminam petele de rugina este intre sarea de bucatarie si zeama de la o lamaie. Amestecati-le cu sarea in proportie mai mare astfel incat sa obtineti o pasta.
Acoperiti petele de rugina cu acest amestec si apoi intindeti haina la soare timp de cel mult o ora, timp in care petele dispar. Spalati apoi haina si va fi ca noua. In cazul unor pete dificile, puteti repeta acest procedeu si efectul este garantat.
Al treilea truc pentru a scoate petele de rugina de pe haine
Al treilea truc implica tot lamaia. Puneti apa la fiert intr-o oala sau un ibric mai mare si, dupa ce da in clocot, opriti aragazul. Intindeti partea de panza patata peste recipientul cu apa fierbinte astfel incat aburii sa umezeasca materialul textil. Turnati apoi zeama de lamaie peste pata si lasati-o sa actioneze. La final, clatiti si pata va disparea. Repetai procesul daca este necesar.
Nu in ultimul rand, folositi crema de tartar (bitartrat de potasiu), un stabilizator folosit in gatit. Puneti doi litri de apa la fiert intr-o oala in care turnati sase linguri de crema de tartar. Dupa ce da in clocot, indepartati oala de pe foc. Luati articolul vestimentar patat de rugina si muiati-l in apa, lasandu-l acolo timp de cel mult doua ore. Scoateti-l apoi si clatiti-l.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: