Despre procesul de constructie a unei case se poate scrie la nesfarsit, la mijloc fiind mult prea multe decizii si criterii de evaluare pentru a-l putea acoperi intr-un singur articol. Am vazut deja ce acte sunt necesare in faza birocratica a acestui proces si trecem mai departe la cateva elemente de baza care va pot ajuta sa il incheiati cu succes. Un specialist in domeniu ne-a facut un scurt ghid pentru constructia unei case, sintetizand pasii esentiali care, odata acoperiti, creeaza premisele unui rezultat pe masura asteptarilor.
Secretul unei case reusite din toate punctele de vedere consta in atentia la detalii, ceea ce implica multa rabdare, un element cheie de altfel in multe alte procese decizionale majore in viata de zi cu zi. Nu mai revenim cu discutia asupra actelor necesare pentru constructia unei case, ci ne concentram asupra achizitiei terenului unde viitoarea casa va fi construita. Iata care sunt recomandarile in aceasta etapa facute de Costel Radu, directorul companiei Lora Construct.
„Cand evaluam un teren ne uitam si la distanta fata de centrul orasului, daca ne raportam la el ca valoare in timp. Sa fie cat mai aproape de oras si dupa aceea trebuie evaluata si zona in care se afla respectivul teren, vecinatatile, locatarii din zona. Vizitati imprejurimile de mai multe ori, la ore diferite pentru a vedea cine se plimba pe strada. Si nu iarna, ci cand e cald, atunci cand oamenii ies mai des din casa. Asigurati-va ca este intr-o zona civilizata, cu vecini in ambele parti, cu toate utilitatile necesare in apropiere si sa fie destul de intins astfel incat casa construita pe acesta sa aiba un aspect estetic cat mai placut. Informati-va de tipul de sol din zona respectiva si evitati zonele cu pericol de inundatie sa alunecari de teren. Nu faceti greseala sa cumparati un teren ieftin la marginea orasului, in camp deschis si cu speranta ca vor mai veni si altii sa-si construiasca casa langa a dumneavoastra”, a declarat acesta pentru Casepractice.ro.
Pretul corect al unei case
O suprafata ideala a terenului ar fi undeva pe la 300 de metri, cu dimensiunile 12 deschidere si 25 de metri adancime, a adaugat interlocutorul nostru.
L-am intrebat apoi care ar fi un buget minim pentru a ne asigura o constructie durabila de calitate. „O casa, in principiu, este gandita la patru camere, adica trei dormitoare: unu pentru parinti, doua pentru copii. Sub patru camere nu prea se justifica efortul financiar, mai bine iti iei un apartament. La 4 camere, un minim rezonabil, nu cel legal stipulat in legea locuintei, sub 150 de metri patrati construiti e greu de obtinut. La aceasta suprafata, ca buget, trebuie luati in calcul cam 500 de euro pe metru patrat, aici intrand si garduri, alei si alte proiecte de amenajare din curte. Si atunci 500 inmultit cu 150 inseamna 75.000 de euro, bugetul minimal pentru o constructie de calitate la final”, a raspuns Costel Radu.
Arhitectul a subliniat ca sub 400 de euro pe metrul patrat construit este greu sa faci o casa buna, in ciuda diferitelor oferte de pe piata. „Trebuie sa faci rabat de la calitate, materiale, de la orice. Si in momentul in care apelezi la materiale proaste casa se razbuna pe tine in cativa ani”, s-a exprimat el plastic.
Pledoaria sa continua. „Cum va alegeti un medic, de exemplu? Atunci cand va duceti la un medic va duceti doar pentru dumneavoastra, propria persoana. Cand va construiti o casa, o faceti pentru intreaga familie, nu doar pentru dumneavoastra, deci responsabilitatea e si mai mare. Ganditi-va ca, daca la un medic va interesati destul de mult inainte sa mergeti la el, asa trebuie sa faceti si cu o casa, ba chiar mai mult”, ne-a mai declarat specialistul.
Alegeti un proiect de casa potrivit nevoilor, evaluand aspectele functionale, cat si cele estetice, a adaugat acesta. Ganditi-va cati membri aveti in familie acum, cati vor mai veni si apoi cumparati un proiect de casa. Ideal ar fi sa includeti pe langa camera fiecarui membru al familiei si o camera de oaspeti deoarece niciodata nu se stie cine vine in vizita. Totodata, mai recomanda interlocutorul nostru, faceti o casa dupa proiecte moderne in concordanta cu standardele din zilele de astazi, asa ca lucrati cu arhitecti cu viziune si cu experienta in domeniu.
In fine, alegeti un constructor nu dupa o reclama inselatoare, ci dupa o evaluare consistenta care sa includa si discutii cu fosti beneficiari. Odata facut acest pas, controlati toate etapele constructiei si dati-va acordul la fiecare pas. Chiar daca nu va pricepeti, informati-va inainte, Internetul fiind mai mult decat ofertant in aceasta privinta.
Acest articol face parte din categoria „Piatra de Temelie”, un demers casepractice.ro realizat în colaborare cu furnizorul de piatra naturala piatraonline.ro prin care ne propunem sa va prezentam pasii pentru constructia unei case, dar si case si amenajari cu gust.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: