Asigurarea unei locuinte stabile este prioritara pentru orice tanar, dar si pentru orice familie, indiferent de varsta. In ajutorul celor care isi doresc achizitionarea unei locuinte exista diferite programe ale bancilor, cu imprumuturi si dobanzi avantajoase, dar si programul ‘Prima Casa’, finantat cu ajutorul statului.
Va prezentam, pe scurt, cum vrea Guvernul sa transforme felul in care vor arata imprumuturile facute prin ‘Prima Casa’ in viitor, dar si ce alte solutii alternative exista.
Locuinta si credit – Optiuni de imprumut
Nu doar Guvernul incearca sa vina cu programe noi pentru achizitionarea de locuinte, dar si bancile au solutii interesante si avantajoase pentru a obtine banii de locuinta. Una dintre solutii poate fi consultata chiar aici.
Este vorba despre posibilitatea de a alege locuinta dorita dintr-o gama variata de imobile care se afla in proprietatea bancii, astfel ca procesul de cumparare e unul simplu si rapid, fara agenti imobiliari si comisioane.
Costurile sunt mici deoarece dobanda e mai mica fata de un credit ipotecar standard, fara comision de analiza credit, fara comision de administrare credit. Mai mult, nu e nevoie de documente de venit pentru ca informatiile sunt obtinute din baza de date ANAF, ceea ce simplifica si birocratia inutila.
Imprumuturile de acest tip se fac pentru minimum 44.000 ron si suma maxima oferita e de pana la 85% din valoarea investitiei, pe maximum 30 de ani. Avansul este intre 15-35% din valoarea investitiei.
‘Prima Casa’ vrea sa se transforme in ‘O familie, o casa’
Ministerul Finantelor a facut de curand o propunere de modificare a denumirii programului Prima Casa, dar si a conditiilor.
Printre modificarile cele mai importante si notabile se numara introducerea unui prag de venit pentru beneficiari si un pret maxim de achizitie al locuintei.
Partea buna e ca se propune acordarea de subventii de dobanda. Mai exact, fiecare familie care are un copil, sa poata beneficia de 0,5% reducere din dobanda, pe toata durata imprumutului. La fiecare copil in plus pe care il are familia la momentul contractarii imprumutului, se obtine inca 0,5% reducere din dobanda.
Veniturile beneficiarului care aplica la un imprumut ‘O familie, o casa’ trebuie sa fie sub 4500 ron lunar, individual, sau tot de 4500 de lei cumulat in cazul unui cuplu casatorit.
In cazul in care cuplul are un copil, acest prag creste pana la 7000 de lei.
Se doreste mentinerea avansului minim de 5% din pretul de achizitie al locuintei, iar pretul maxim poate fi de 70.000 de euro, echivalent in lei la cursul BNR.