Supă de pui cu găluște pufoase este rețeta preferată a multor dintre noi. Este mâncarea perfectă, sănătoasă și hrănitoare pentru un prânz. Supa este recomandată mai ales când temperaturile scad. Ca să iasă delicioasă, iată care sunt secretele gospodinelor din Moldova pentru supa de găluște!
Secretele gospodinelor din Moldova pentru supa de găluște
Supa de găluște e preferata tuturor. Nu se prepară nici greu, ci doar trebuie să știți anumite trucuri ca să iasă ca la carte.
Dacă și tu vrei să prepari o supă de găluște tradițională românească, iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie pentru o oală cu supă de găluște absolut delicioasă:
- 1 kg de carne de pasăre cu piele și os;
- 3-4 morcovi;
- 2 bucăți de păstârnac;
- 2 rădăcini de pătrunjel;
- 100 g de rădăcină de țelină;
- 2 cepe;
- sare și piper boabe.
Pentru găluște:
- 2 ouă;
- 2 linguri de ulei vegetal sau untură de rață/gâscă;
- 8 linguri de griș curat (dacă ouăle sunt mai mari se mai pot adăuga una, două linguri de griș);
- un vârf de sare.
Mod simplu de preparare:
Fierbe carnea la foc mic timp de 15-20 de minute și spumează constant supa pentru găluști. Se adaugă apoi ceapa întreagă, puțină sare și boabele de piper. Se lasă apoi supa să fiarbă pentru încă 30 de minute, timp în care poți curăța zarzavaturile.
Când supa a fiert suficient, adaugă și zarzavaturile tocate în supă și fierbe la foc mic până când acestea se înmoaie. La final, scoate cu o spumieră bucățile de carne și os, precum și zarzavaturile mari și strecoară supa.
Apoi, ocupă-te de găluște! Prima dată, trebuie să separi albușul de gălbenuș. Bate albușul până se formează o spumă tare. Procedează la fel și cu gălbenușul, la care pune puțină sare și amestecă-l cu două linguri de ulei. Toarnă gălbenușul peste albuș, amestecând ușor cu o furculiță de jos în sus.
Grișul trebuie adăugat în ploaie, puțin câte puțin. Pentru cele mai pufoase găluște, toarnă grișul foarte ușor, cu mișcări lente. Compoziția va ieși destul de moale la început, dar grișul se va umfla după câteva minute.
După 15 minute, începe să modelezi găluștele. Umezește lingura folosită pentru modelarea lor și folosește o cană cu apă pentru a te asigura că lingura este mereu udă. O altă variantă a gospodinelor din Moldova este să înmoi lingura în supa în care urmează să pui găluștele.
Acestea se modelează după preferințe, mai mari sau mai mici. Fierbe găluștele de griș în apă sau direct în supa de pui. Pentru a nu se întări, găluștele se fierb la foc mic aproximativ 12 minute. La final, se presară verdeață tocată. Poftă bună!
Sursa foto: captură video Youtube