Suntem oficial în sezonul de toamnă, iar odată cu sosirea acestui anotimp, pentru mulți români a venit și perioada din an în care vor începe să pregătească vin. Însă un secret folosit de experți pentru a prepara vinul la început de toamnă, ne poate ajuta să avem un vin perfect!
Secretul folosit de experți pentru a prepara vinul la început de toamnă
Începutul toamnei este momentul ideal pentru pregătirea vinului, iar fiecare gospodărie are propriile metode transmise din generație în generație. Însă, un truc simplu, dar eficient, poate face diferența în obținerea unui vin cât mai bun.
De ce trebuie răciți strugurii înainte de a-i zdrobi
O tehnică des folosită de experți este răcirea strugurilor înainte de a fi zdrobiți. În acest fel, ajută la menținerea prospețimii și la controlul temperaturii în timpul fermentării.
Temperatura joacă un rol crucial în dezvoltarea aromelor, iar strugurii răciți ajută la păstrarea caracterului fructat și la prevenirea oxidării premature. În plus, vinul va avea și un gust mai gustos!
Un alt detaliu important la acest proces este și măsurarea precisă a nivelului de zahăr din must (prin folosirea unui mustimetru sau densimetru) și a acidității este esențială pentru a obține un vin de calitate. O balanță corectă între aceste două elemente asigură că vinul nu va fi nici prea dulce, nici prea acru, și că va avea un gust echilibrat.
Zahărul, cel care dă tăria vinului
Zahărul este cel care influențează tăria alcoolică a vinului, iar dacă nivelul este prea scăzut, vinul poate ieși slab sau acru. Dacă mustul este sărac în zahăr, o soluție ușoară este să adaugi o cantitate suplimentară de zahăr pentru a ajunge la tăria alcoolică dorită.
Unele dintre cele mai fine vinuri sunt rezultatul amestecului mai multor soiuri de struguri sau a unor loturi diferite de vinuri. Experții degustă cu atenție fiecare lot pentru a crea un amestec echilibrat, care să exprime armonia aromelor și să ofere complexitate vinului final.
Sursa foto: freepik