Pentru cei crescuti la tara, siropul de macese era o prezenta constanta in alimentatie gratie proprietatilor nutritive de care parintii sau bunicii nostri erau perfect constienti. Frunctul de culoare rosu intens produs de tufa plina de spini este mai intai de toate o sursa exceptionala de vitamina C, fiind chiar mai tonice decat citricele. Se spune ca macesele contin de 20 de ori mai multa vitamina C decat portocalele. Aceasta vitamina este un puternic anti-oxidant care usureaza absorbtia fierului si a calciului de catre organism, ajuta la recuperarea ranilor, creste imunitatea organismului, combate bolile infectioase, revigoreaza psihicul si previne sangerarea gingivala. Macesele sunt, de asemenea, o sursa bogata de vitamina A si vitamina D.
Preparat cel mai simplu, siropul de macese are efecte anti-diabetice, anti-inflamatorii, previne aparitia melanomului si tonifica pielea, scade tensiunea ateriala si ajuta la diminuarea colesterolului, inlatura simptomele asociate artritei, intareste sistemul osos, combate eficient racelile si bolile de stomac si consolideaza sistemul imunitar. Pe scurt, siropul de macese este un tonic, revigorant si reconfortant natural excelent, care ajuta la formarea hemoglobinei si intareste functia organelor interne, cu efecte in boli infectioase, contagioase si viroze.
Pentru ca am enumerat numeroasele proprietati ale siropului de macese, sa vedem si o reteta de preparare in cele ce urmeaza. Spalati un kilogram de macese dupa ce le-ati indepartat coditele si apoi tocati-le marunt folosind un blender sau un storcator de fructe. Dupa ce le-ati maruntit, turnati-le imediat intr-o oala cu doi litri de apa fierbinte. Folositi apa cat sa acopere macesele astfel siropul risca sa isi piarda din consistenta. Dupa ce macesele dau in clocot, opriti focul si lasati la racit timp de 15 minute.
Strecurati apoi fierturasi puneti resturile ramase in strecuratoare inapoi in oala, dand din nou in clocot pentru a extrage toata consistenta fructelor. Strecurati din nou siropul rezultat care incepe sa aiba densitatea sucului de rosii. Puteti repeta si a treia oara acest proces daca vreti sa obtineti un sirop mai dens. Pentru fiecare litru de sirop rezultat, adaugati 750 de grame de zahar si apoi dati din nou in clocot. Opriti aragazul imediat ce siropul incepe sa fiarba. Depozitati siropul in borcane sterilizate tinute la loc racoros. Dupa ce ati deschis unul, pastrati-l la frigider. Se ia apoi cate o lingura de sirop de trei ori pe zi sau poate fi adaugat deserturilor sau bauturilor alcoolice naturale, precum rachiul.
Surse: Healthbenefitstimes.com, Jeremytaylor.eu, Lataifas.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: