Lavanda este o planta tot mai apreciata in Romania. Acesta este cu siguranta un trend pozitiv si ne ofera speranta ca in cativa ani nu va mai trebui sa vizitam alte tari pentru a vedea campuri de lavanda. Speram ca vom putea intalni lavanda si pe pamanturile proprii.
Sunt foarte multe persoane care isi manifesta dorinta de a planta lavanda, cu scopuri diverse, pentru culturi sau pentru utilizari decorative, insa multi nu stiu ca de fapt sunt mai multe specii de lavanda.
Culoarea lavandei?
Sunt persoane care considera ca lavanda este doar mov. Lavanda este cu siguranta cea mai cunoscuta planta de culoare mov, dar poate fi gasita in varietati foarte colorate. Exista inclusiv lavanda galbena sau lavanda roz, alba sau gri.
Este important ca persoanele care vor sa investeasca in lavanda sa aleaga specii care se pot aclimatiza la noi in tara.
Peste 40 de specii de lavanda
Sunt cunoscute mai bine de 40 de specii de lavanda cu peste 400 de varietati. Genus lavandula se imparte in 6 categorii:
- Lavandula;
- Stoechar;
- Dentata;
- Subnuda;
- Stoechas;
- Pterostoechas;
- Chaetostachys.
Tipurile de lavanda cel mai mult cultivate in lume sunt Angustifolia si X intermedia.
Lavanda Angustifolia
Este cea mai rezistenta specie de lavanda, dar si cea mai parfumata. In varietatile sale gasim lavanda cu spice lungi, mici si medii. Este foarte rezistenta si poate supravietui chiar si pana la temperaturi de -15 grade Celsius, in cazul in care este complet acoperita de zapada.
Inaltimea unei tufe poate atinge 70 cm, iar forma sa poate fi rasfirata sau compacta, in functie de varietate.
Acest tip de lavanda infloreste cel mai devreme, la final de mai, iar daca este tunsa corect va inflori imediat dupa tundere. Sunt si tipuri din aceasta specie care infloresc de doua ori pe an.
La ce este buna?
Angustifolia poate fi utilizata pentru buchete proaspete si ghivece, creatii ornamentale, peisagistica sau chiar pentru uz culinar. De asemenea, uleiul care este extras din aceasta lavanda este de foarte buna calitate.
Alte varietati de lavanda sunt blue scent, melissa, munstead, hidcote, mailette, buena vista, edelweiss, nana alba, folgate, etc.
Lavanda X intermedia
Aceasta planta este sterila si nu se poate inmulti decat prin butasi. Spicele sale sunt mai puternice si mai lungi, dar si foarte parfumate. Aceasta planta are o aroma usor mentolata.
Spre deosebire de Angustifolia, X intermedia infloreste mai tarziu, undeva pe la jumatatea lunii iulie. Florile sale sunt utilizate in deocratiuni, buchete proaspete, buchete uscate sau saculeti, dar si pentru prepararea uleiurilor esentiale.
Alte specii de lavanda
Alte specii de lavanda care merita mentionate sunt:
- Velvet Lavander – un hibrid care se obtine prin incrucisarea speciilor de Lanata si Angustifolia;
- Pedunculata – rezista pana la cel mult -5 grade Celsius;
- Stoechas – la fel, rezista pana la cel mult -5 grade Celsius;
- Dentata – este o specie cu frunzele zimtate insa nu rezista deloc la temperaturi sub +5 grade Celsius;
- X ginginsii – este o lavanda obtinuta prin incrucisarea speciilor lanata si dentata, care nu rezista bine la frig;
- Alte specii sunt pinnata, rotundifolia, x christiana, canareinssis, specii care nu sunt nici ele rezistente la temperaturi mai mici de +5 grade Celsius.
Speciile de lavanda trebuie alese in functie de mediul in care urmeaza sa fie crescute. Primele specii mentionate, Angustifolia si X intermedia, sunt cele mai potrivite pentru Romania. Avand in vedere toate aceste aspecte, este de la sine inteleasa nevoia unei cercetari prealabile inainte de a decide ce tip de lavanda vom planta.
Citeste si: Idei de afaceri cu lavanda.