Ridicarea starii de urgenta in plina pandemie de coronavirus poate avea efecte dezastruoase. Daca decizia este luata prea devreme, exista riscul producerii unui al doilea val de infectari. S-a intamplat in Japonia, mai exact in insula Hokkaido.
Dupa trei saptamani de stare de urgenta, guverantorul acestei insule, Suzuki Naomichi, anunta, pe 18 martie, ca situatia este sub control si ca restrictiile de deplasare vor fi ridicate. Peste nici o luna insa, un nou val de imbolnaviri a lovit Hokkaido, iar starea de urgenta a fost reinstaurata.
Doctorul Kiyoshi Nagase, care a contribuit la coorodonarea eforturilor guvernamentale pentru combaterea COVID-19, spune acum ca si-ar fi dorit ca lucrurile sa fi fost facute altfel. „Acum regret, nu ar fi trebuit sa ridicam prima stare de urgenta”, recunoaste Nagase, care este si directorul Asociatiei Medicale din Hokkaido.
O lectie pentru politicieni
Experienta nefericita a insulei japoneze ar trebui sa le dea de gandit liderilor din intreaga lume. Multi dintre ei se gandesc acum sa renunte la starea de urgenta. Cei din Hokkaido au facut-o la presiunea oamenilor de afaceri si pe fondul scaderii numarului infectarilor.
Aceeasi presiune o resimt si unii guvernatori din Statele Unite. Mesajul japonezilor este cat se poate de clar. „Iata ce stim noi acum: Chiar daca poti sa controlezi primul val de infectari, nu te poti relaxa”, avertizeaza Kazuto Suzuki, vicedecan pentru Politica Internationala la Universitatea din Hokkaido.
Cronologia unei tragedii
Hokkaido a fost prima regiune a Japoniei lovita in plin de coronavirus. Totul a inceput pe 31 ianuarie, la festivalul zapezii din capitala insulei, Sapporo. Peste doua milioane de oameni au luat parte la eveniment, Printre ei erau si multi turisti chinezi aflati in vacanta.
Prima descoperita cu coronavirus a fost o femeie originara din Wuhan. Apoi s-au imbolnavit mai multi chinezi si virusul a inceput sa se raspandeasca in randul celor 5,3 milioane de locuitori ai insulei.
Pe 28 februarie, se inregistrau deja 66 de cazuri si guvernatorul a decretat stare de urgenta. Scolile s-au inchis, la fel si multe restaurante si afaceri locale. Populatia a reactionat si ea pozitiv la restrictii.
„Cetatenii din Hokkaido sunt foarte ascultători. În plus, e frig in acea perioada a anului, așa că, de obicei, oameni petrec oricum mult timp închisi în case”, explica un fost editor al publicatiei Hokkaido Shimbun.
In martie au inceput presiunile
Situatii era deja sub control la mijlocul lunii martie. In unele zile nu se mai inregistrau deloc noi cazuri de coronavirus. Au inceput insa presiunile pentru relaxarea restrictiilor.
Insula este sustinuta, din punct de vedere economic, de agricultura si turism, grav afectate de starea de urgenta. Pe 18 martie, dupa ce s-a consultat cu consilierii sai, guvernatorul insulei decide sa renunte la starea de urgenta incepand chiar de a doua zi.
Anuntul a venit chiar inainte unui weekend prelungit, iar in cele trei zile care au urmat, japonezii au iesit din case in numar mare. Au umplut strazile si cafenele, ignorand sfaturile autoritatilor, care le recomandasera sa stea mai mult in casa. Pe 9 aprilie s-au inregistrat 18 noi cazuri de infectare, iar pe 14 aprilie s-a ajuns la un total de 179. Asa ca a fost reinstituita starea de urgenta.
Acum, doctorul Nagase Kiyoshi spune ca restrctiile ar putea ramane in vigoare pana anul viitor, pentru ca autoritatile sa fie sigure ca nu mai vine si al treilea val de imbolnaviri.
Surse: The Economist, Time