In Uniunea Europeana mai sunt inca tari in care criza COVID-19 este la apogeu. Una dintre acestea este Suedia, unde se inregistreaza, in continuare, peste 100 de noi cazuri de infectare la 100.000 de locuitori. Nici nu in Polonia nu sunt, deocamdata, motive de relaxare si optimism.
„Valul initial de transmitere (a coronaviruslui, n.r.) a atins deja cel mai inalt nivel in toate tarile, cu exceptia Poloniei si a Suediei”, a anuntat Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, citat de Euronews.
Ce se intampla in Suedia
Suedia plateste, zilele acestea, pentru strategia adoptata la inceputul pandemiei de coronavirus. In timp ce majoritatea tarilor europene au optat pentru masuri stricte de combatere a pandemiei de coronavirus, autoritatile de la Stockholm au emis doar recomandari privind distantarea sociala. Au permis functionarea scolilor, restaurantelor si barurilor si i-au indemnat pe cetateni sa actioneze responsabil, insa multi nu au facut-o.
Asa s-a ajuns ca, pe 11 iunie, sa fie confirmate peste 48.200 de cazuri de infectare si aproape 4.900 de decese. Aproape doua treimi dintre pacienti s-au imbolnavit dupa data de 23 aprilie, ceea ce arata o raspandire accelerata a coronavirusului in ultimele doua luni.
Explozie de cazuri noi in Polonia
Situatia este grava si in Polonia, care a raportat 28.202 de cazuri confirmate, dintre care peste 1.150 numai weekendul trecut. Cel putin jumatate dintre cei 1.150 de bolnavi sunt angajatii unor mine de carbune din sudul tarii.
Si, cu toate acestea, Polonia isi redeschide granitele pe 13 iunie pentru cetatenii din celelalte state membre UE. „Turistii isi vor redobandi dreptul de a intra liber, iesi si tranzita teritoriul Poloniei. Nu vor fi carantinati”, a anuntat Guvernul de la Varsovia.
Din cauza pandemiei de coronavirus, Polonia a amanat, in primavara, desfasurarea alegerilor prezidentiale. De la jumatatea lunii mai, insa, autoritatile au decis sa renunte la o mare parte dintre restrictiile impuse initial. Barurile si restaurantele s-au redeschis, ceea ce e foarte posibil sa fi contribuit la cresterea numarului infectarilor, in ultimul timp.
Cititi si: Companiile aeriene refuza se le dea banii inapoi pasagerilor pentru zborurile anulate
Cititi si: Trei tari in care coronavirusul a revenit in forta