Teama de coronavirus poate deveni coplesitoare in aceste zile, cand multi dintre noi lucram de acasa, izolati de colegii si prietenii cu care ne vedeam zilnic. Este normal sa ne fie frica, ne linistesc expertii in sanatate mintala. Si tot ei ne si invata ce sa facem pentru a trece cu bine peste aceasta perioada foarte grea.
„As spune ca este foarte important sa intelegeti ca este in regula sa va fie teama. Este sanatos sa manifestati teama in reactiile la anumite lucruri”, cum ar fi pandemia de coronavirus, explica medicul Gail Saltz.
Ea tine cursuri de psihiatrie la Scoala de Medicina Weill-Cornell din New York si experienta a ajutat-o mereu sa isi dea seama cand este cazul sa ne ingrijoram.
„Daca nivelul de anxietate devine disproportionat fata de ceea ce se intampla in realitate si va intrerupe capacitatea de a functiona, atunci ar trebui sa va gaditi serios daca nu cumva e cazul sa va adresati unui psihoterapeut”, spune Gail Saltz.
Acceptati-va teama!
Acesta este primul sfat pe care ni-l dau expertii in sanatate mintala.
„Teama ne ajuta sa ne pregatim si sa fim in siguranta. Daca nu am fi avut teama inaintea unui test, de exemplu, nu am mai fi studiat pentru acel test”, ne explica dr. Joseph McNamara.
Un alt expert il completeaza. Cu cat ne incapatanam si refuzam sa acceptam ca ne teama, cu atat sentimentul de teama se accentueaza”, atrage atentia psihologul Jeffrey Cohen.
Acordati atentie si stirilor pozitive!
Acelasi Jeffrey Cohen avertizeza ca o minte tematoare da mai multa importanta stirilor negative decat celor pozitive.
„Asigurati-va ca acordati atentie si stirilor pozitive despre COVID-19, cum ar fi cele despre oamenii care s-au vindecat deja”, ne sfauieste Jeffrey Cohen.
Deconectarea de la retelele sociale, necesara
Sentimentul de teama se amplifica daca ne informam despre noul tip de coronavirus de pe retelele sociale. Unde mai pui si ca aici circula multa informatie neverificata sau falsa, spune dr. Gregory Jantz.
Potrivit acestuia, o caracteristica a social media este „anxietatea anticipatorie”. Practic, toata lumea se asteapta sa se intample ceva rau, iar acest lucru provoaca panica.
De aceea, psihologii recomanda sa stam cat putem de departe de retelele sociale atunci cand cautam informatie. Cel mai bine este sa apelam la surse oficiale, precum site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Ramaneti o persoana activa!
Trebuie sa ne concentram pe lucrurile pe care le putem controla, lucruri care tin de corpul mintea si spiritul nostru, afirma dr. Frank Ardito. Dansul, yoga si oricare alt exercitiu ne ajuta sa ne linistim mintea, adauga el.
La randul ei, dr. Gail Saltz recomanda tehnicile de relaxare musculara si de control al respiratiei. Toate acestea se pot face fie in natura, fie in propria locuinta, daca sunteti in carantina sau autoizolare.
Mancare si somn impotriva anxietatii
O masa echilibrata si evitarea consumului de alcool atenueaza sentimentul de teama. In ciuda glumelor de pe retelele sociale, alcoolul nu face decat sa accentueze starea de anxietate si de depresie, spune dr. Gregory Jantz.
Important este si somnul, adauga el. Sapte ore de somn ajuta foarte mult in lupta cu teama de coronavirus.
Ramaneti in contact cu familia si prietenii
Pastrarea unei vietii sociale este de maxima importanta in aceste zile. Nu rupeti legaturile cu familia si prietenii, chiar daca nu va mai puteti vizita!
Mai bine vorbiti la telefon cu cei dragi decat cu necunoscuti, pe Facebook si Twitter, despre pandemia de coronavirus.
Si psihologii mi recomanda un lucru: e bine sa va distantati de persoanele care va provoaca stres si panica.
Sursa: goodhousekeeping.com