Fiecare om cu care intram in contact trebuie considerat ca fiind potential infectat. O spune Virgil Musta, sef de sectie la spitalul unde s-au vindecat de coronavirus cei mai multi romani. Medicul are o serie de sfaturi utile pentru aceasta perioada complicata.
Riscul infectarii ramane valabil pentru orice iesire din casa, oricat de scurta, ne atrage atentia Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.
El vorbeste, intr-un interviu pentru hotnews.ro, despre un asa-numit „ritual de decomntaminare”. Acesta trebuie urmat pentru ca epidemia de coronavirus a ajuns, in Romania, in faza de transmitere comunitara.
Distanta de cel putin 2 metri fata de orice om
Pentru ca orice persoana poate fi contaminata, trebuie sa pastram o distanta de cel putin doi metri fata de orice om pe care il intalnim. „Sa fie contactul cat mai scurt, sa fie cu masca si din partea noastra, si din partea persoanei respective. Pentru ca masca, de fapt, protejeaza mai mult cealalta persoana decat persoana mea”, explica medicul.
El insista asupra faptului ca batranii sunt vulnerabili si trebuie ajutati. „Este esential si sa putem sa ii ajutam, pentru ca degeaba le spunem sa stea in casa daca nu are cine sa le procure alimentatia si lucrurile de care au nevoie, de zi cu zi. Sa ii ajutam si in acest sens”, indeamna doctorul.
Orice suprafata, posibil contaminata
Pentru ca orice suprafata poate fi contaminata, igiena mainilor este esentiala. In plus, ritualul de contaminare trebuie sa inceapa de la intrarea in casa, recomanda Musta.
„Militez pentru un pres imbibat cu clor la intrare, pe care ne stergem talpa pantofului. Apoi, cand intram in casa ne descaltam, luam alti pantofi pe care ii folosim in casa, in niciun caz nu folosim aceiasi pantofi de pe strada si in casa. Dupa ce ne-am dat jos pantofii, mergem si ne spalam bine pe maini si pe fata, pentru ca fata poate fi si ea contaminata”, spune doctorul.
In ceea ce priveste hainele, acestea trebuie puse intr-un singur loc, pentru a nu risca sa contaminam intreaga locuinta.
Camerele trebuie aerisite
Aerisirea camerelor joaca si ea un rol important in protejarea de infectia cu coronavirus.
„În momentul în care aerul circulă, și dacă există o cantitate mică de virus, concentrația acestui virus scade sub nivelul de contagiozitate. Este important să aerisim permanent încăperile”, explică medicul Virgil Musta.
Cititi si: Cum iti protejezi casa de coronavirus