Spatiul nu este niciodata suficient, o stim foarte bine. De la zi la zi apar noi nevoi si, pe alocuri, noi membri ai familiei care pun si mai multa presiune pe o locuinta. Podul, folosit doar pentru depozitare, ramane prima optiune de extensie a spatiului de locuit la o casa. Nu este simplu, dar nici foarte complicat, iar transformarea unui spatiu de depozitare intr-unul de locuit cere ceva investitii. Aflam mai multe despre transformarea unui pod in mansarda in cele ce urmeaza.
Pornim de la premisa ca ati obtinut toate autorizatiile pentru a opera aceasta schimbare intrucat este nevoie de un studiu tehnic din care sa rezulte ca structura locuintei poate sustine mansardarea. Dupa ce v-ati convins ca sunteti pe drumul cel bun, primul pas pe care trebuie sa il faceti este extinderea instalatiilor electrice, termice si sanitare ale casei. Odata trasate aceste linii in plan, este indicat sa nu va razganditi privind amplasarea camerelor la mansarda, daca sunt mai multe.
Urmatorul pas este instalarea ferestrelor de mansarda, foarte important pentru ca orice spatiu de locuit are nevoie de lumina naturala si de ventilatie pentru un confort sporit. Ideal este ca dormitoarele si camerele copiilor sa aiba ferestrele orientate spre est in timp ce camerele de zi ar trebui sa aiba ferestre orientate spre sud sau vest, dupa cum recomanda specialistii. In orice caz, indiferent de cum este pozitionata casa, ferestrele de mansarda sunt mai mult decat o necesitate, chiar daca va scot ceva bani din buzunar, asta in cazul in care podul nu era deja prevazut cu ferestre laterale.
Odata cu instalarea ferestrelor se face si hidroizolatia si termoizolatia acoperisului pentru a nu pierde caldura iarna si racoare vara. Cea mai la indemana solutie, financiar vorbind, este vata minerala de sticla cu folie de aluminiu peste care sa adaugati un al doilea strat de gips-carton. Plasati o sursa de caldura imediat sub fereastra pentru a evita condensul pe parcursul iernii, mai spun specialistii.
Compartimentarea spatiului tine de suprafata si de planurile si nevoile voastre. Mansardele sunt in general spatii alocate dormitoarelor sau acelor camere de recreere, asa-numitele camere bonus, care isi pot oricand schimba utilitatea la nevoie. Folositi materiale usoare pentru compartimentare pentru a nu pune presiune suplimentara pe structura casei. Accesul in mansarda poate fi facut printr-o scara fixa, de lemn, sau una retractabila, in functie de spatiul pe care il aveti la dispozitie si specificul proiectului.
Costul amenajarii unei mansarde la cheie nu ar trebui sa depaseasca in medie 200 de euro/metrul patrat.
Surse: Wall-street.ro, Romanialibera.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: