Usile, ramele ferestrelor sau obloanele, precum si garduletele si alte elemente de lemn ale casei sau structurile din curte din acest material sunt expuse degradarii sub influenta factorilor de mediu, dar si pericolului de incendiu. Soarele, ploaia, zapada, vantul, aerul poluat si asa mai departe afecteaza aspectul si starea lemnului. De aceea tratarea lemnului la exterior este deosebit de importanta si presupune utilizarea mai multor substante pentru o protectie completa.
Pentru pastrarea proprietatilor lemnului, se recomanda ca toate suprafetele lemnoase sa fie examinate regulat. La solicitari normale, este suficient daca facem aceasta examinare o data pe an. O atentie deosebita trebuie sa acordam suprafetelor orizontale deoarece sunt solicitate mai intens de influentele atmosferice decat cele verticale.
Tratamentul lemnului cu substante ignifuge, anticarii, antifungice, insecticide confera lemnului rezistenta sporita impotriva inamicilor naturali si impotriva incendiilor.
Tratamentul lemnului se poate face punctual: tratament ignifug, anticarii, antimucegai, insecticid sau antifungic, insa de preferat este realizarea unui tratament complex care sa asigure tratamentul lemnului contra tuturor acestor factori de degradare si distrugere.
La acesta, trebuie sa se adauge un tratament de hidrofugare a lemnului. Aceasta este necesara pentru pastrarea substantelor active in lupta impotriva cariilor, ciupecilor mucegaiurilor si insectelor, dar si pentru pastrarea calitatilor fizice a lemnului (lemnul este un material hidrofob si odata cu aportul de apa isi modifica dimensiunile).
Tratarea lemnului la exterior. Solutii
Inainte de aplicarea unor solutii, lemnul trebuie slefuit si degresat. Lemnul deja lacuit sau vopsit trebuie decapat inainte de a fi tratat.
Grundul
Se aplica pentru inchiderea porilor lemnului si pentru protectie impotriva insectelor, mucegaiului si chiar a focului. De asemenea, aplicarea grundului inainte de vopsire reduce cantitatea de vopsea care trebuie aplicata.
Lazura
Este un produs pentru finisarea si protectia lemnului care impiedica patrunderea apei lasand in acelasi timp lemnul sa respire. De asemenea, lazurile ofera protectie impotriva razelor UV, cele colorate fiind mai eficiente in acest sens. Dar ele nu sunt suficiente pentru o buna tratare a lemnului pentru ca nu contin ingrediente active contra insectelor si/sau a ciupercilor si mucegaiului. La o perioada cuprinsa intre 3 si 10 ani, in functie de produs, este necesara aplicarea unui nou strat de lazura.
Pentru vopsirea lemnului se recomanda emailul, a carui aplicare trebuie precedata de cea a unui lac de protectie.
Surse: romtecgrup.ro, leroymerlin.ro
Surse foto: placndiy.co.za, eco-house.co.il, hgtv.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: