Pentru a avea pereti care se pastreaza bine in timp si iti asigura un mediu interior sanatos, ai de indeplinit mai multe proceduri. Cand zugravesti, nu-i suficient sa alegi o vopsea de calitate daca nu ai pregatit peretele corespunzator inainte. Daca ai optat pentru pereti din lemn pe de alta parte, sunt mai multe tratamente pe care trebuie sa le aplici acestui material ca sa reziste si sa previi degradarea rapida sau chiar distrugerea locuintei.
Principalele tratamente care se aplica lemnului
Ignifugarea
Tratarea lemnului cu astfel de ignifuganti intarzie aprinderea si arderea acestuia, ceea ce poate insemna castigarea de timp pretios in cazul izbucnirii unui incendiu. De aceea este recomandat sa tratati cu substante ignifuge mobilierul, peretii sau pervazele si ramele din lemn.
O solutie ignifuga poate fi aplicata extrem de simplu cu o pensula, prin pulverizare cu ajutorul unei pompe obisnuite de vopsea sau prin imersie intr-un vas cu solutie ignifuga. Acest din urma procedeu da cele mai bune rezultate, insa nu poate fi aplicat decat in cazul lemnului neasamblat.
Hidrofugarea
In general, lemnul absoarbe apa, se umfla si apoi se usuca, modificandu-si in mod repetat dimensiunile, ceea ce dauneaza atat materialului, cat si structurii in care este inclus. Prin urmare, este absolut necesara tratarea lui cu substante care tin apa deoparte. Acestea sunt utile atat pentru lemnul in sine, cat si pentru conservarea celorlalte substante cu care este tratat lemnul.
O varianta ieftina este uleiul de in, aplicat in 2-3 straturi. Pentru a omori insectele, se poate combina cu un insecticid (recomandabil ar fi unul bio, cumparat de la magazinele fitosanitare). Dupa ce uleiul s-a uscat, lemnul poate fi baituit sau vopsit.
Tratamentul impotriva insectelor
Daca nu este tratat de producator, lemnul brut (busteni, scandura etc.) contine oua, daca nu chiar larve de carii. Intr-un interval de timp cuprins intre 1 si 3 ani, rezultatele atacului insectelor se va vedea cu ochiul liber. Pentru a preveni acest lucru, lemnul trebuie tratat inainte de a fi folosit la constructii. Cea mai buna metoda este incalzirea lemnului la 60°C, timp de o jumatate de ora, sau fierberea lui la aburi. Ulterior incalzirii, pentru a preveni viitoare atacuri, se face si un tratament cu insecticide.
Aseptizarea
Lemnul mai este atacat de doi inamici, lenti, dar redutabili: o ciuperca si un burete. Primul, ciuperca lemnului de fereastra (Goeophyllum Trabeum), se prezinta sub forma unei putreziciuni maron, de cele mai multe ori dezvoltata pe suprafata lemnului expus intemperiilor, de pilda rama ferestrelor. Buretele alb cu pori cu spori late (Antrodia Vaillantii) se extinde sub forma unor raze de culoare alba si se ingalbeneste treptat.
Foarte utile pentru tratamente de aseptizare sunt produsele cuprice folosite in pomicultura (sulfatul de cupru, de pilda). Acestea pateaza lemnul in albastru, ceea ce poate fi mascat insa prin baituirea ulterioara a lemnului.
Tratarea peretilor impotriva mucegaiului
In afara de faptul ca degradeaza elementele constructive, mirosul pe care il emana mucegaiul, ca si bacteriile adunate sunt periculoase pentru sanatatea celor ce locuiesc intr-un spatiu in care acesta s-a dezvoltat. Pentru a-l elimina de pe pereti sau tavane, veti folosi un fungicid.
Inainte de aplicarea fungicidului va trebui sa curatati acoperirea zidului: daca e vorba de tapet, scoateti-l de tot, daca e vorba de var sau ipsos razuiti-le, daca e vorba vopsea, spalati-o bine cu detergent. Utilizati produse antiigrasie pentru petele profunde, care nu ies usor, sau puteti sa le si ardeti cu o lampa de sudura pentru a stopa mucegaiul. Aplicati fungicidul cu pensula, in doua sau trei straturi. Daca mucegaiul a fost adanc infiltrat in zid, va trebui sa injectati produsul fungic in perete.
Lasati suprafata curatata si tratata sa se usuce cateva zile, avand grija ca incaperea sa fie incalzita in tot acest interval, apoi aplicati noua acoperire (zugravire, tapet etc.)
Pregatirea peretilor inainte de zugraveala
Fie ca e vorba de o constructie noua (cu peretii netencuiti) sau de o locuinta in care se doreste renovarea, lucrarile de finisare a peretilor inainte de a aplica vopseaua dorita (vezi diverse tipuri de vopsea AICI) includ mai multe etape.
1. In zugravelile interioare, prima etapa de lucru este curatarea peretilor de vechea vopsea. Fie ca pe pereti a fost vopsea lavabila, var sau huma, aceasta trebuie inlaturata inainte de a zugravi din nou peretii incaperii. Curatarea zugravelii vechi se face dupa umezirea prealabila a peretilor, pentru a inmuia vopseaua si a identifica zonele in care vechiul glet se umfla si trebuie reparat. Umezim peretii cu apa folosind bidineaua. Daca peretii sunt bine umeziti, zugraveala veche se indeparteaza usor de pe perete cu ajutorul unui spaclu.
2. Dupa operatiunea de curatare a peretilor, zidurile trebuie reparate cu tencuiala sau adeziv, daca este cazul, dupa care se aplica gletul, pentru obtinerea unei suprafete netede.
Surse: romanialibera.ro, spatiulconstruit.ro, informatiiprofesionale.ro
Sursa foto: timberframe1.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: