Mucegaiul poate aparea in casa pe diverse suprafete, de la pereti, la mobila, covoare si haine, dar si in interiorul peretilor sau pe tevi care picura. Aspectul si mirosul neplacut sunt dublate de riscul aparitiei sau agravarii unor probleme de sanatate, ca astmul sau alergiile. Iti prezentam cateva trucuri pentru a scapa de mucegai, de la eliminarea cauzei, la indepartarea petelor pentru totdeauna.
Mucegaiul apare din cauza umiditatii in exces si raspandirea sa este favorizata de caldura si intuneric. Umiditatea excesiva poate aparea intr-o locuinta din multiple cauze: tevi care picura, umezeala in beci, patrunderea apei de ploaie prin acoperis sau ferestre neizolate corespunzator si condensul care se formeaza cand gatim, facem dus sau uscam haine in interior fara o ventilatie adecvata.
Asa ca identifica problema si vezi ce e de facut. Poate trebuie doar sa arunci covorul din beci. Sau poate e nevoie sa inlocuiesti tevi, sa repari acoperisul sau sa faci lucrari ample de escavare si izolare la baza casei. Oricat de complicata si de costisitoare ar fi solutia, costurile generate de o astfel de problema nerezolvata vor fi mult mai mari.
Trucuri pentru a scapa de mucegai. Prevenire
Pentru a preveni aparitia mucegaiului trebuie sa respecti cateva reguli:
- Lasa lumina naturala sa patrunda in casa in timpul zilei
- Aeriseste in fiecare zi
- Foloseste un dezumidificator daca stai intr-o zona cu umiditate mare
- Foloseste un sistem de ventilatie cand gatesti si faci dus
- Tine usile inchise la bucatarie si baie
- Evita sa usuci rufe in casa
- Aspira si sterge praful regulat pentru a elimina potentialii spori de mucegai
- Curata si dezinfecteaza suprafetele din baie si bucatarie
- Dezinfecteaza si suprafetele din lemn
- Spala tesaturile
- Inlocuieste periodic cutiile de carton in care depozitezi
- Trateaza-ti plantele din interior sa nu faca mucegai
Trucuri pentru a scapa de mucegai. Cum il elimini
Daca ai deja pete de mucegai in casa, poti prepara mai multe tipuri de solutii cu care sa cureti si sa previi reaparitia acestuia. Iti recomandam substante nepericuloase si in cea mai mare parte naturale.
- Borax. Pune o cana de borax intr-un litru de apa, curata cu o perie locul in care s-a format mucegaiul, dupa ce ai aspirat, si sterge apoi cu o carpa fara sa clatesti. Boraxul este ieftin, netoxic si este folosit adesea ca dezodorizant.
- Otet. Acesta omoara cam 82% dintre speciile de mucegai. Cumpara otet distilat si pune-l intr-un recipient cu spray, fara apa. Aplica-l pe suprafata mucegaita si lasa-l sa actioneze o ora. Sterge apoi cu o carpa uda si lasa sa se usuce. Mirosul de otet ar trebui sa dispara in cateva ore. Poti sa repeti operatia de mai multe ori, la cateva zile. De asemnea, poti folosi otet cand speli gresia si faianta pentru a preveni formarea mucegaiului pe acestea.
- Bicarbonat de sodiu. Este un agent de curatare si un dezodorizant natural, ce poate fi folosit alaturi de otet, pentru ca omoara alte tipuri de mucegai. E suficient un sfert de lingura de praf dizolvat in apa dintr-un pulverizator. Aplica pe suprafata afectata si freaca apoi cu un burete sau o perie. Clateste, pulverizeaza din nou solutia si las-o sa se usuce.
- Apa oxigenata. Este eficienta pentru curatarea de mucegai a podelelor, peretilor, pieselor din baie si ustensilelor din bucatarie. Foloseste apa oxigenata cu concentratie de 3% si pulverizeaza din belsug pe suprafata afectata. Las-o sa actioneze 10 minute si apoi freaca bine cu-o perie pentru a indeparta toti sporii si pata. Sterge apoi cu o carpa.
- Ulei esential din arbore de ceai. Este cel mai eficient dintre remediile naturale, dar si mai scump. Cand cumperi, asigura-te ca e extras din Melaleuca Alternifolia, denumirea stiintifica a arborelui. Prepara o solutie cu o lingura de ulei esential la fiecare cana de apa. Foloseste o carpa pentru a o aplica pe pata si a curata. Nu trebuie sa clatesti. Va emana un miros puternic, care se va pierde insa in timp. Poti pastra si refolosi solutia.
- Extract din seminte de grepfrut. La fel ca uleiul din arbore de ceai, este mai scump, dar foarte eficient, cu avantajul ca este aproape inodor. Pune intr-un pulverizator 10 picaturi de extract la o cana de apa. Pulverizeaza si lasa-l sa actioneze. Poti sterge cu o carpa dupa cateva minute. De asemenea, solutia preparata poate fi pastrata si folosita ulterior.
Surse: blackmold.awardspace.com, axa.co.uk, mnn.com, nhs.uk
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: