Aproape jumatate dintre romani nu au locuintele racordate la sisteme de canalizare, arata cele mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS). Cei mai multi dintre ei traiesc in sudul tarii.
Cei de la INS au centralizat datele pe 2019 si concluziile au fost date publicitatii intr-un raport din care rezulta ca 10.514.924 locuitori aveau locuintele conectate la sistemele de canalizare. Ei reprezinta 54,2% din populatia rezidenta a Romaniei, cu 221.883 persoane mai mult decat in anul 2018.
In ceea ce priveste epurarea apelor uzate, populatia conectata la sistemele de canalizare prevazute cu statii de epurare a fost de 10.264.302 persoane. Adica 52,9% din populatia rezidenta a tarii, cu 229.014 persoane mai mult decat in anul 2018.
Cresterile au fost determinate de racordarea populatiei la retelele de canalizare nou construite, respectiv de punerea in functiune a unor noi statii de epurare a apelor uzate.
Oltenii stau mai rau decat moldovenii
Cei mai multi romani cu case neracordate la canalizare traiesc in regiunea Sud-Vest Oltenia. Aici 54% dintre locuinte nu au canalizare. Pe urmatoarele locuri se afla regiunea Sud-Muntenia (37,4%) si Nord-Est (Moldova si Bucovina) (37,6%).
La nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populatiei conectata la sistemele de canalizare s-a inregistrat in regiunea Bucuresti-Ilfov (87,2%), urmata de regiunea Centru (66,8%) si Vest (60,7%).
In mediul urban populatia conectata la canalizare a fost de 9.502.609 persoane. In mediul rural, un numar de 1.012.315 persoane au beneficiat de servicii de canalizare, reprezentand 11,3% din populatia rezidenta rurala a Romaniei.
Solutii pentru independenta de retelele de utilitati
Ideea de casa independenta de retelele de utilitati este potrivita pentru cei care doresc sa construiasca in zone in care, din diverse motive, nu exista acces la aceste retele sau pentru cei care vor sa scape pentru totodeauna de grija facturilor lunare pentru apa, curent si caldura.
Alimentarea cu apa potabila se poate face printr-un put forat la o adancime de 60 de metri. De altfel, gasiti pe piata pompe de apa cu orice adancime sau debit in functie de nevoie.
Puteti continua cu realizarea unui sistem propriu de canalizare conectat la o mini-statie de epurare. Iar pentru producerea energiei electrice, aveti posibilitatea instalarii de panouri fotovoltaice. Mai multe detalii gasiti AICI.
Cititi si: Colectarea apei de ploaie. Ce presupune si cat de mult reduceti consumul