De ce in Spania au murit, in primavara, peste 14.000 de oameni, iar in Portugalia vecina doar cateva sute? Explicatia este data, in parte, de politicile diferite de vaccinare impotriva tuberculozei din cele doua tari.
Potrivit unui studiu citat de Euronews, exista o legatura intre vaccinarea obligatorie anti-TBC si impactul coronavirusului. Spre deosebire de Portugalia, Spania nu impune populatiei vaccinarea contra tuberculozei si, prin urmare, asa se explica numarul urias de morti, precizeaza sursa citata.
„Am descoperit ca tarile fara politici universale de vaccinare anti-TBC (Italia, Olanda, SUA etc) au fost mai grav afectate decat cele care au aceste politici”, afirma autorii studiului.
Romania se afla in cea de-a doua categorie de tari. Pana pe 9 aprilie, in tara noastra murisera 229 de persoane infectate cu coronavirus, un bilant comparabil cu cel din Portugalia.
Protectie sporita contra infectiilor respiratorii
„Exista lucrari care sustin ca vaccinul anti-TBC ofera o protectie sporita impotriva infectiilor respiratorii. Ne-am uitat la datele disponibile. Tarile care nu au implementat niciodata o politica de vaccinare anti-TBC au fost lovite puternic de COVID-19. S-au ales cu un numar mare de decese pe cap de locuitor”, precizeaza Gonzalo Otazu, unul dintre autorii studiului.
Una dintre acestea este Italia, unde numarul mortilor se apropia de 14.000. La polul opus se afla Japonia, unde doar 63 de persoane isi pierdusera viata din cauza COVID-19, pana saptamana aceasta.
Japonia a inceput vaccinarile anti-TBC in 1947, iar Iranul abia in 1984. Rezultatul: Japonia are cu 100 de decese mai putin a milionul de locuitori, au descoperit autorii studiului.
Est versus Vest
Studiul explica si de ce coronavirusul a provocat mult mai multe victime in Europa de Est decat in Europa de Vest. S-a intamplat asa pentru ca politicile de vaccinare anti-TBC erau larg raspandit in fostele tari ale URSS, de exemplu.
Dupa acelasi tipare, in estul Germaniei sunt mai putini morti de coronavirus decat in vestul tarii.
In Spania, singura regiune unde vaccinarea contra tuberculozei e obligatorie este Tara Bascilor.
In acest context, cercetatorii australieni au inceput, recent, sa testeze efectele vaccinului anti-TBC. Ei vor sa afle daca acesta poate proteja cadrele medicale de coronavirus.
In ceea ce priveste un eventual vaccin contra coronaviruslui, acesta nu va fi gata in mai putin de 18 luni.
Potrivit unui document OMS, doua dintre vaccinuri se afla intr-un stadiul de evaluare clinica. Sunt produse de companii din Statele Unite si China – Moderna si, respectiv, CanSino Biological Inc. – si au cele mai mari sanse sa fie aprobate primele.
Pe lista OMS mai apar alte 60 de vaccinuri aflate in evaluare pre-clinica, printre care se numara si cel al Centrului OncoGen din Timisoara.
Cititi si: Anunt important despre vaccinul romanesc contra COVID-19