Fara doar si poate, gospodinele din Ungaria sunt renumite pentru talentul lor in bucatarie. Desi gandul ne fuge pentru prima data la faimosii kurtos kalacs sau langosii cu branza si smantana, putini stiu ca vecinii nostri detin secretul muraturilor. Astfel, astazi iti prezentam reteta ungureasca pentru varza murata la butoi, care da, e atat de buna de te lingi pe degete si, ce-i drept, parca nu iti vine sa spui asta prea des despre muraturi, insa reteta aceasta este exceptia de la regula.
Este perioada in care ne pregatim pentru iarna, iar daca inca nu ai pus varza la murat, garantam ca maine dimineata iti vei face drum la piata pentru a cumpara cele necesare. Nu o mai lungim si iti prezentam in continuare cum sa pui varza murata la butoi, dupa reteta ungureasca.
Varza murata la butoi. Reteta ungureasca. Cum pregatesti butoiul
Acesta trebuie curatat bine, dupa care trebuie asezat pe fundul lui cativa putici de lemn, peste care se pun mai multe condimente precum crengute de cimbru, piper si marar uscat. Peste condimente pui morcovi, radacini de telina in felii rotunde si radacini de hrean, taiate pe lungime. Daca vrei ca varza sa aiba o culoare rozalie, adauga si sfecla rosie, iar daca iti doresti sa fie galbena-aurie, adauga boabe de porumb.
Varza murata la butoi. Reteta ungureasca. Cum pregatesti varza
Taie fiecare varza de la cotor, scobeste putin si adauga un pic de sare, dupa care adauga-le in butoi, cu cotorul in sus. Apasa-le bine si pune un gratar de lemn deasupra lor, presat la randul lui cu doua pietre de rau de granit. Totul se acopera cu un servet mare (curat) si se lasa asa doua zile.
Varza murata la butoi. Reteta ungureasca. Cum pregatesti saramura
Cea mai simpla parte – amesteci apa si sare si torni compozitia peste varza. Te asiguri ca gratarul de lemn si pietrele sunt fixate bine si pui capacul.
Secretul sta in faptul ca in urmatoarele zile varza trebuie pritocita de cateva ori (de trei sau patru ori in prima saptamana, mai exact). Cum faci asta? Simplu: iei spuma care s-a facut, apoi scoti pietrele si gratarul, le speli si le usuci. Folosesti o carpa uscata pentru a sterge peretii si marginea butoiului si apoi iei un furtun gros si lung, il bagi in moare, il strecori printre varze si sufli cu putere in el.
Ce spui de reteta ungureasca pentru varza murata la butoi? O vei incerca sezonul acesta?
Foto: clickpoftabuna.ro, simonahupov.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: