Cercetatorii din Marea Britanie au descoperit aproape 200 de mutatii genetice recurente ale virusului care cauzeaza boala COVID-19. Acesta se adapteaza pe masura ce se raspandeste de la o persoana la alta, o informatie importanta pentru cei care lucreaza la crearea unui vaccin si gasirea unui medicament eficient.
Faptul ca virusul sufera mutatii era de asteptat si este o veste buna. Oamenii de stiinta pot identifica acum care parti ale virusului raman stabile, relateaza Euronews. Toate aceste informatii apar intr-un studiu al University College London (UCL).
Cercetatorii britanici au analizat genomul viral din peste 7.500 de probe colectate de la pacienti infectati din intreaga lume. Asa au identificat 198 de mutatii care au avut loc de mai multe ori. Deocamdata, nu exista informatii ca Sars-Cov-2 ar fi devenit mai periculos.
O evolutie normala
„Am identificat un numar mic de mutatii recurente. Acestea pot reflecta, intr-o anumita masura, adaptarea virusului la gazda umana”, a declarat Francois Balloux, directorul Institutului pentru Genetica al UCL. Acum, cercetarile celor care cauta un vacccin si un medicament se vor concentra pe acele parti ale Sars-Cov-2 care nu au suferit mutatii, a subliniat Balloux.
„Aceste mutatii nu sunt, in principiu, ceva de care sa ne temem. Virusurile sufera schimbari, evolueaza si sufera mutatii, majoritatea dintre acestea fiind absolut neutre”, tine sa ne linisteasca Francois Balloux.
Vaccinul care neutralizeaza coronavirusul
Cercetatorii australieni au facut un pas important in producerea vaccinului contra COVID-19. Ei sustin ca serul este capabil sa neutralizeze coronavirusul.
In urma testelor preclinice, efectuate la Universitatea din Queensland, vaccinul a generat niveluri de imunitate ridicate. Mai exact, mai ridicate decat cele ale pacientilor care s-au vindecat deja de coronavirus, scrie dailymail.co.uk.
„Este ceea ce am sperat. Suntem multumiti, in special, de faptul ca reactia organismului prin producerea de anticorpi a fost chiar mai puternica decat cea observata in probele de la pacientii vindecati”, a subliniat unul dintre coordonatorii echipei de cercetatori, profesorul Paul Young.
Cititi si: Leac pentru coronavirus? 91% dintre cei care l-au luat s-au vindecat
Cititi si: Cand vom avea un medicament care sa ne vindece de COVID-19