Din Suedia vin numai vesti bune, nu e de mirare ca o buna parte din fluxul de refugiati se indreapta zilele acestea spre tara scandinava. Cu un sistem social demult devenit un exemplu pentru o Europa a contrastelor, Suedia este acum din nou cap de afis pe masura ce tot mai multi angajatori din tara introduc ziua de lucru de 6 ore. Programul nu este tocmai o noutate, el fiind testat deja de 13 ani in Goteborg, al doilea oras ca marime. Efectele? Angajati mai fericiti, o fluctuatie a personalului mai mica si profituri mai mari de-a lungul celor 13 ani, spun managerii reprezentantelor Toyota din orasul amintit, cei care au experimentat printre primii noul program de lucru.
Intre timp, exemplul celor de la Toyota s-a propagat ca un zvon in toata tara, tot mai multe companii aratandu-se dispuse sa verifice eficienta sa. Marturiile managerilor care au facut aceasta alegere sunt elocvente in acest caz. „Programul clasic de opt ore nu este atat de eficient precum cred multi. Sa stai concentrat pe o sarcina anume timp de opt ore era o provocare uriasa. Ca sa facem fata, rupeam ritmul cu diferite activitati si pauze pentru a face ziua de munca mai suportabila. In acelasi timp, ne era tot mai greu sa ne gestionam viata privata in afara serviciului”, a declarat Linus Feldt, presedintele companiei Filimundus, specializata in dezvoltarea de aplicatii mobile, care a trecut la noul program acum un an.
Angajatii sunt acum mai energic implicati in sarcinile de serviciu, spune Feldt, iar eficienta a crescut. Managerii le-au cerut doar sa renunte la site-urile de socializare sau intalniri neesentiale in acest rastimp. Brath, o alta companie din sectorul tehnologic, spune ca, dupa ce a introdus masura acum trei ani, reuseste sa angajeze foarte usor specialistii de care are nevoie, in timp ce restul angajatilor renunta sa isi caute o alta slujba, constienti de acest avantaj. Lumea pur si simplu vine fericita la serviciu, spune directorul general.
Practica se raspandeste incet si la institutiile de stat. De exemplu, un azil de batrani din acelasi oras suedez exprimenteaza noul program de lucru pana la sfarsitul anului 2016. Pana acum, experimentul a dus la cresterea costurilor, fiind nevoie de personal supliementar, crescand in schimb calitatea ingrijirii batranilor. Intr-un alt oras suedez, Kiruna, consiliul local a suprimat insa programul de sase ore in 2005, la capatul unui expriment de 16 ani, dupa ce angajatii s-au plans de un ritm de lucru mult prea intens.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: