Locuiești într-un apartament de bloc și ți-ai dori un animăluț de companie? O pisică ar fi varianta ideală, însă, înainte de a o aduce acasă, va trebui să știi ce rasă se potrivește într-un spațiu de dimensiuni mai reduse. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci cea mai bună alegere!
Alege o rasă de pisici care nu lasă păr
Într-un apartament de bloc recomandat este să optezi pentru o rasă de pisici care nu lasă păr sau care lasă foarte puțin în perioada de năpârlire. Dacă nu ții cont de acest sfat și alegi o pisică blănoasă înarmează-te cu timp și cu răbdare pentru că vei face multă curățenie în urma ei. Recomandate sunt pisicile din rasele Sphinx, Devon Rex și Cornish Rex. Pisica Sphinx este cunoscută și sub denumirea de pisica nudă sau pisica cheală, ea având în loc de blană doar un strat subțire de puf moale și fin la atingere, cu o textură mătăsoasă ca a unei piersici. Pe de altă parte, trebuie știut faptul că pisicile Devon Rex și Cornish Rex au părul foarte scurt și mai rar – deci și cantitatea de blană pe care o vor lăsa în urma lor va fi mai mică. Pe acest site poți găsi mai multe informații despre rasele de pisici cu păr scurt și cum se îngrijesc ele.
Caută o pisică mai tăcută
Dacă stai într-un apartament de bloc, o pisică prea vorbăreață, care miorlăie mult și tare ar putea deranja vecinii. Așa că recomandat ar fi să cauți o rasă mai tăcută și să le eviți pe cele extrem de miorlăitoare precum pisicile siameze. Cele mai tăcute pisici sunt cele din rasa Chartreuse. Și ele miaună, dar nu prea se aude pentru că, din fericire pentru noi, nu prea le ajută vocea. În schimb, aceste pisici sunt extrem de inteligente și de iubitoare cu stăpânii.
Pisicile leneșe, ideale pentru spații mici
O pisică lenesă, care doarme mult, care este calmă și relaxată este ideală într-un spațiu de dimensiuni reduse cum este o garsonieră sau un apartament de bloc. Evită rasele foarte active, foarte energice, care au nevoie de spațiu de mișcare și de joacă. Imaginează-ți liniștea și armonia din casa ta într-o zi friguroasă de iarnă, când stai în vârful patului și te delectezi cu un ceai fierbinte, iar pisica ta toarce liniștită la picioarele tale. Nu știm cât de mult ți-ai dori s-o vezi cum se cațără pe pereți, pe draperie, cum se cocoață pe uși și geamuri sau atârnă în gheare de perdea.
Pisicile prietenoase și sociabile
Trebuie să te gândești foarte bine înainte de a aduce acasă ghemotocul de blană, pentru că nu orice pisică suportă să-și împartă teritoriul cu oamenii, mai ales cu străinii. Dacă locuiești într-o garsonieră, animalul tău de companie va avea la dispoziție un spațiu destul de restrâns să se desfășoare, iar atunci când vei primi oaspeți în vizită pisica se va simți invadată. Dacă este timidă, fricoasă sau pur și simplu nu suportă străinii, riscul să devină agitată este foarte mare. Și, pentru că nu va avea unde să se refugieze, s-ar putea să devină chiar agresivă. Recomandat este să cauți o rasă prietenoasă și sociabilă, care se adaptează ușor cu mediul nou. Nu ai vrea ca animalul să zgârie pe cineva doar pentru că a fost nevoit să cedeze locul de pe fotoliu sau canapea.
De unde poți adopta o pisică
Dacă vrei să aduci acasă un ghemotoc de blană, poți să-l cumperi de la persoane care cresc pisici de rasă, îl poți lua de la rude sau prieteni, chiar de pe stradă sau poți merge la un centru de adopții. Indiferent de unde o cumperi sau de unde o iei, pisica trebuie dusă cât mai repede la un medic veterinar pentru un control amănunțit. De asemenea, asigură-te că animalul tău de companie este vaccinat și are carnet de sănătate.
Sursa foto: Pexels