Ginsengul este denumit si „aurul verde”, datorita puterilor sale tonice si vindecatoare. Denumirea stiintifica a plantei – Panax ginseng, pentru ginsengul coreean, si Panax quinquefolius, pentru ginsengul american – face trimitere la termenul grec pentru „panaceu”. Cunoscut mai este si ginsengul siberian. Planta este cultivata intens in China și Coreea, precum si in Japonia, Rusia, Vietnam, SUA, Canada. Iata ce trebuie sa stii despre o afacere cu ginseng in Romania.
Din radacina de ginseng se prepara o tinctura si se produc, pe cale industriala, comprimate. Se foloseste si radacina de ginseng ca atare, uscata si curatata. In practica medicinala se foloseste indeosebi radacina de ginseng cultivat, ginsengul salbatic fiind, la ora actuala, o planta ocrotita de lege.
In general, o radacina de ginseng salbatic, de un inalt nivel calitativ, trebuie sa provina de la o planta cu o varsta de cel putin 10 ani. Pentru ginsengul cultivat nu e nevoie, totusi, de un interval de timp atat de mare, fiind necesara totusi o perioada de dezvoltare cuprinsa intre patru si sase ani.
Afacere cu ginseng in Romania. Profituri
Radacina de ginseng poate ajunge la un metru lungime si o grosime cuprinsa intre 5 si 10 cm. Un gram de radacina costa aproximativ 5 lei.
Multi cultivatori vand radacinile inainte de maturizare, astfel ca pe parcursul a sase ani, un cultivator american poate castiga 100.000 de dolari exploatand 2.000 de metri patrati si comercializand seminte, radacini tinere si mature.
Afacere cu ginseng in Romania. Cultivare
Ginsengul are nevoie de o zona intunecoasa si un sol constant umed pentru a se dezvolta bine, zonele impadurite fiind cele mai indicate. Totodata, nu poate fi cultivat decat in regiunile cu ierni reci. Plantarea se face de obicei toamna tarziu sau primavara devreme. Planta se inmulteste fie prin seminte, fie prin radacini ale unei plante mature.
Un agronom moldovean a inceput sa cultive ginseng siberian (Eleutherococcus senticosus) in anii ’80, in zona Rediului de Sus. „Dintr-o mie de seminte, s-au prins doar cele mai puternice – 14 bucati. Din aceste plante, deja adaptate, am obţinut apoi alte 40. În 1989, statul mi-a oferit 75 de hectare in zona Rediului de Sus, unde sunt paduri naturale, si am inceput sa lucrez serios”, isi aminteste Nikolai Kiktenko.
Terenul i-a fost luat apoi, iar primaria n-a mai vrut sa investeasca in plantatia de ginseng, care s-a salbaticit printre copaci.
„La un moment dat, la Balti se producea si un rachiu ce continea ginseng, numit «Tonus». (…) Nu trebuie sa-l importam de peste mari si tari, ginsengul poate creste si in Moldova. Eu stiu tot ce trebuie sa facem pentru inmultirea acestuia”, spunea in urma cu patru ani Kiktenko, care si-a facut dupa plantatia cu ginseng o pepiniera de pruni, nuci si vita de vie.
Surse: agrointel.ro, radacinadeginseng.blogspot.ro, afaceriardelene.ro, gradina.acasa.ro, agrobiznes.md
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: