O afacere cu raci este profitabila in Romania, nu numai datorita interesului crescand al marilor restaurante pentru carnea de rac, dar si cererii de pe pietele externe. Ce presupune insa infiintarea unei ferme de raci?
Racul este considerat o delicatesa si ca atare se vinde la preturi ridicate. Este de nelipsit din meniurile restaurantelor si din galantarele magazinelor cu staif sau a supermarket-urilor. In afara de acesti clienti mai ai si altii carora li se pot adresa cei care au o afacere cu raci: piete de peste, persoane fizice, hoteluri si pensiuni.
O afacere cu raci este una profitabila si usor de demarat. Pentru cresterea racilor (astacicultura), veti avea nevoie de o balta potrivita, de echipament necostisitor si de primele specimene de raci de rau. Nu sunt necesare instalatii sofisticate si consumatoare de energie pentru cresterea racilor, iar dieta lor este ieftina. Importanta este asigurarea unui habitat optim.
Alegerea terenului ar trebui facuta cu ajutorul unor specialisti. Este cea mai delicata etapa, de care depinde de fapt reusita afacerii. Vorbim aici de amplasament, textura solului, relief, forma. Terenul pe care se doreste amenajarea fermei trebuie sa fie in apropierea unui curs de apa, intr-o zona ferita de inghet prelungit. Apa trebuie sa contina minimum 4 mg Ca/l si o concentratie a oxigenului de minimum 2 mg/l.
Pentru popularea cu speciile de raci indigene cu valoare economica (Astacus astacus si Astacus leptodactylus) se poate apela la pescarii din marile bazine hidrografice sau la fermele deja infiintate. Insa aceste specii au o crestere greoaie, recoltarea facandu-se dupa o perioada de 2 – 3 ani, cand racii ajung la dimensiunea de comercializare.
Exista insa specii exotice care au potential ridicat in astacicultura, specii care pot ajunge la dimensiunea de comercializare la varsta de 1 an. Insa pentru introducerea acestor specii in acvacultura romaneasca sunt necesare avize speciale, pe langa autorizatia eliberata de Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura.
Este preferabil sa se faca popularea cu femele purtatoare de oua, iar apa sa prezinte conditii fizico-chimice asemanatoare cu cea din care provin femelele, pentru o populatie numeroasa si sanatoasa.
Totodata, este esential sa se asigure o norma de populare optima, pentru ca populatia de raci sa se dezvolte normal (racii se stie ca sunt foarte agresivi, teritoriali si chiar canibali).
La o crestere intensiva in care sunt amplasate artificial caramizi, olane etc. pentru vizuini, se poate ajunge la o populatie de 50 de raci/mp.
Investitia intr-o afacere cu raci este in functie de ambitiile fiecarui crescator. Pentru amenajarea unui hectar de luciu de apa in vederea cresterii racilor in sistem semi-intensiv sunt necesari 40.000 de euro, daca se porneste de la zero, adica daca nu exista nici un fel de amenajare pe terenul respectiv. Daca se vor creste racii in sistem extensiv, investitia scade foarte mult, la cateva mii de euro.
Cantitatea de raci obtinuta intr-o ferma este influentata de 7 factori:
1. Cel mai important parametru este calitatea apei.
2. Calitatea hranei dar si cantitatea repartizata pe numar de indivizi.
3. Stabilirea unei densitati de minimum 20 de raci/mp.
4. Protejarea puietului in spatii separate si alimentarea adecvata.
5. Eliminarea factorilor de stres.
6. Protejarea de posibili rapitori: pasari si animale din lumea acvatica.
7. Efectuarea de selectii la recoltarea racilor. Prin selectie femelele mari vor fi pastrate in lac.
Daca aceste conditii se respecta cantitatea de raci ce se va recolta pe parcursul unui an va fi de 600-800 de kg/ha.
Pe piata europeana, pretul unui kg de raci in stare proaspata variaza intre 10 si 15 euro, iar pentru cei congelati intre 4 si 5 euro.
Se pot obtine in jur de 350 kg raci/ha luciu de apa. Acestia se pot vinde cu maximum 10 euro/kg, doar in conditiile in care se va interzice pescuirea si comercializarea din natura a racilor.
Paul Nicolau detine firma Premium Raci, care este formata dintr-o crescatorie de raci in judetul Giurgiu si restaurantul Taverna Racilor din Bucuresti. Afacerea sa genereaza venituri de 100.000 de euro si un profit de 70%.
Investitia antreprenorului s-a ridicat la aproximativ 150.000 de euro. Restaurantul strange cate 100 de clienti zilnic, iar in zilele de weekend ajunge la 200-300 de clienti. Jumatate dintre acesti consuma raci, vanduti cu un pret de 35 de lei/ portia de 500 g, iar restul cumpara celelalte specialitati din peste oferite.
Surse: afacerilacheie.net, agrobiznes.md, agro.afacereamea.ro, zf.ro
Surse foto: bianqua.blogspot.ro, pozeleonline.ro, tavernaracilor.ro, businessmagazin.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: