Cresterea florilor este printre cele mai frumoase, dar si profitabile indeletniciri din agricultura. Realizarea unei sere de flori presupune o investitie initiala, ca orice afacere, dar cererea pentru acest produs este permanenta si tot mai diversificata. Iata ce spun cei care si-au deschis afaceri de succes cu flori.
Mihai si Adina Mara s-au mutat in urma cu zece ani din Bucuresti la Ciorogarla si au hotarat sa inceapa o afacere agricola care sa le asigure un trai decent. Initial au pus si legume si flori in solariu, dar avand o suprafata cultivabila mica s-au hotarat sa se ocupe mai departe numai de flori. Intreprinderea lor, Bisolaris, este printre putinele de acest fel din apropierea Bucurestiului.
Afaceri de succes cu flori. In solarii aduse special din Italia
Primul contract a fost cu o firma ce se ocupa de amenajari stradale pentru Primaria Sectorului 1. Acum vand si angrosistilor, dar si multor persoane fizice care vin sa-si ia direct de la ei plantele pentru amenajarea gradinii sau decorarea apartamentului.
Dupa ce au obtinut primele contracte mai mari, familia Mara a realizat ca pentru a face fata cererii, trebuie sa faca investitii serioase si sa modernizeze solariile.
„Avem solarii aduse din Italia, de cea mai buna calitate, cu structura si folie buna. Suntem multumiti de ele si am avut incredere sa incepem sa le vindem si altor producatori. Ne-am mai facut practic o afacere, pe langa cea cu flori”, spune Adina Mara.
Au in prezent 2.000 de metri patrati de solariu incalzit si inca un solariu de 500 mp care nu este incalzit, investitia in ele ridicandu-se la 150.000 de euro.
La aceasta se adauga cheltuielile pentru cresterea florilor. Incalzirea solariilor costa 15.000 de lei intr-o luna de iarna. Un camion de pamant este 30.000 de lei si au nevoie de trei camioane pe an, ghivecele ii costa alti 60.000 de lei pe an, iar la toate acestea se adauga costul rasadurilor.
In cursul anului exista anumite perioade in care se vand un anumit timp de flori. ”Vindem in jurul datei de 1 martie primula, zambila si cyclamen si pe urma de la jumatatea lui martie, aprilie, mai si jumatate de iunie se vand restul florilor, o parte din banii obtinuti pe acestea trebuie adunati pentru a avea resurse pe perioada de iarna. Apoi mai e o tura de vanzari acum cu craciunitele”, arata proprietara serelor din Ciorogarla.
In ceea ce priveste banii obtinuti pe flori, acestia acopera costurile de cultivare si cuprind inca un procent in plus. „Unele flori sunt mai scumpe, altele mai ieftine, dar procentul pe care il adaugam noi costului de productie este cam acelasi. De exemplu la o craciunita, am calculat costul de productie la 7 lei, iar noi o vindem cu 10 lei, deci adaosul nostru este de 3 lei. Plantele de primavara sunt mai ieftine si adaosul poate fi de cativa bani, dar in cazul acestora vindem cantitati mai mari”, spune Adina Mara.
Afaceri de succes cu flori. „Ne-am gasit ocupatia sa iesim la pensie”
Sotii Nicoleta si Dan Vasile sunt doi bucuresteni care au renuntat la viata agitata a Capitalei si au hotarat sa se mute in Sibiu pentru a-si deschide o sera de flori. La cativa kilometri de Sibiu, in Poplaca, se afla Sera de flori – Camelia’s a celor doi soti.
„Noi nu ne asteptam ca atat de multi oameni din Sibiu sa vina aici sa cumpere flori, noi eram pregatiti sa facem distributie, dar ne-am trezit ca toti oamenii vin aici. Cand e sezonul avem cate 150 de clienti zilnic, se blocheaza parcarea. Cred ca ne-am gasit ocupatia sa iesim la pensie”, spune Dan Vasile.
Zeci de specii de flori se gasesc in sera celor doi. Pentru productie nu folosesc niciodata seminte, pentru ca, spun ei, din seminte nu iese o planta de calitate.
„Exista firme specializate pentru productia de butasi, din Olanda sau Germania. Noi le crestem si le aducem la stadiul de planta matura. In ciuda aparentelor nu e munca usoara, pentru ca daca vrei sa ai niste flori de calitate, trebuie sa folosesti si produse de cel mai inalt nivel. De ce am ales florile? E de ajuns sa te uiti in jur si sa-ti dai seama cat poate fi de frumos sa ai privelistea asta in fiecare zi”, mai spune Dan Vasile.
Afaceri de succes cu flori. Sera pe 2 hectare in Galati
Florentina si Vasile Palasanu din Galati au muncit 10 ani in Italia. Cu experienta si cu banii adunati acolo s-au intors acasa si, in 2003, au inceput o afacere cu flori. Au investit pana acum peste 100.000 de euro intr-o sera moderna, intinsa pe doua hectare, in comuna Vanatori.
In sera, lucreaza acum 20 de angajati si totul este automatizat, de la programul care controleaza umiditatea solului pana la cel care deschide si inchide acoperisul, in functie de starea vremii.
Cifra de afaceri a firmei sotilor Palasanu este de aproape 1 milion de lei anual.
Preturile pornesc de la 2,5 lei, un ghiveci cu panselute sau petunii, si ajung si la 40 de lei, o begonie. Cel mai ieftin arbust este tuia, care costa 50 de lei. Cei mai scumpi sunt palmierii, care ajung si la 1.500 de lei.
Afaceri de succes cu flori. Romanul care vinde bujori olandezilor
Cand o Romanie intreaga importa camioane intregi de lalele, inginerul Gheorghe Teodorescu s-a apucat sa aduca bulbi si sa produca lalele la Lehliu Gara. Afacerea a prosperat, iar serele de la Lehliu ale societatii sale, Fresh Flowers, sunt astazi recunoscute ca fiind cel mai mare producator de lalele din Romania. Si, totusi, nu lalelele sunt mandria lui Teodorescu, ci bujorii. Cu ei a reusit sa sparga granitele, si sa faca export tocmai in Olanda.
In fiecare an, pune bujori de toate culorile pe un hectar intreg, ii recolteaza cand sunt imbobociti si ii transporta la rece in Olanda, la Bursa de flori.
„Anul acesta am reusit sa obtinem chiar un pret record, de 1,46 de euro pentru un fir de bujor cultivat aici la Lehliu Gara”, spunea Teodorescu in 2015.
Pentru cultivarea unui hectar cu bujori este nevoie de circa 30.000 de rizomi, iar fiecare rizom are un pret intre 1,5 euro si 8 euro, in functie de soi.
Surse: agrointel.ro, turnulsfatului.ro, digi24.ro, adevarulfinanciar.ro
Surse foto: spatiulconstruit.ro, turnulsfatului.ro, Digi24, agrointel.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: