Cautarea produselor traditionale este inca la moda si va fi probabil un curent tot mai dominant. Branzeturile si mezelurile traditionale, vinul si tuica „de casa”, precum si dulceturile, muraturile sau zacusca dupa retetele bunicilor sunt la mare cautare de populatia urbana, dovada inmultirii targurilor de profil in marile orase. O ocazie pentru cine are ceva pamant si se pricepe la astfel de preparate sa faca niste bani, dupa ce trece bineinteles prin toate etapele pornirii afacerii, cu cheltuielile aferente. Iata cum se pot face afaceri la tara cu compot de fructe, pe langa multe alte preparate.
O livada poate fi valorificata in multe feluri, de la vanzarea fructelor ca atare, la prelucrarea sub mai multe forme. Un produs mai putin popularizat in randul produselor agro-alimentare traditionale este compotul. Totusi, oricine isi aminteste de compoturile cu care se delecta in copilarie, astfel ca un compot gustos care sa aminteasca de placerea de atunci are potentialul de a avea succes. Si cu siguranta va fi apreciat si de copii.
Afaceri la tara cu compot de fructe. Pasii de urmat
Pentru inceput, este intotdeauna recomandat sa testati produsele cu care doriti sa iesiti pe piata. Scoateti o productie restransa, de test, si aflati parerea celor apropiati cu referite la nivelul calitatii, posibile defecte si posibile surse de modificari si, desigur, parerile referitoare la preturile pe care ati putea sa le impuneti la comercializare.
Apoi, ca pentru orice produs alimentar, exista numeroase demersuri de efectuat pentru autorizarea productiei si a comertului cu astfel de produse. Veti obtine autorizatia directiei sanitare veterinare numai avand o unitate de productie (care nu poate fi propria bucatarie) corespunzatoare. Aceasta trebuie sa fie suficient de mare incat sa cuprinda incaperi pentru: depozitarea fructelor, procesare si productie, depozitarea compoturilor, ambalare, etichetare etc.
De asemenea, trebuie sa luati in considerare si procesul de realizare a produselor: ce echipamente implica, de cati angajati aveti nevoie.
Ganditi-va si cui veti vinde. Compoturile, mai ales daca detin si certificare ecologica si de produse traditionale, pot fi comercializate catre supermarket-uri, hipermarket-uri, magazine online si offline, in targuri si expozitii cu vanzare etc.
Vedeti si ce pomi fructiferi sa cultivati in functie de zona in care aveti teren.
Surse: ideideafaceri.manager.ro, afacerilacheie.net
Sursa foto: retete-mancare.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: