Algele marine au fost mult timp recoltate și consumate de locuitorii din zonele de coastă din întreaga lume. Liderul în consumul de alge marine este Japonia – aici consumul este mai mult de cinci de grame pe zi pe cap de locuitor. În ultimii ani s-a înregistrat o creștere a popularității algelor marine în multe țări. Algele marine crocante uscate au devenit o gustare obișnuită. În plus, acestea au devenit frecvent utilizate în produsele de îngrijire a corpului.
Algele își obțin energia prin fotosinteză, când glucoza este produsă prin expunerea la lumina soarelui. Este imposibil să supraestimăm contribuția algelor și fitoplanctonului la atmosferă. Se crede că 90% din totalul oxigenului atmosferic provine din mare, dar algele pot fi benefice și pentru corpul uman.
Tipuri de alge marine
În general, algele ( macroalge ) pot fi împărțite în trei grupe:
Alge roșii (Rhodophyta) – de obicei găsite la o adâncime de 30 de metri. Pot crește mai adânc în apă limpede. Acestea includ algele brune și roșii închise.
Alge verzi (Chlorophyta) – cresc de obicei în apă puțin adâncă. Acestea includ chlorella și spirulina (alge albastru-verzui).
Algele brune (Phaeophyceae) – cresc la o adâncime de 5 până la 30 de metri. Acest grup include alge, wakame și alge marine.
O sursă excelentă de vitamine și minerale
Algele marine sunt bogate în vitaminele B1, B2, B12 și C. Cele mai multe dintre speciile lor conțin, de asemenea, o mulțime de beta-caroten, vitamina A si vitamina E. În plus, conțin de până la 10 ori mai multe minerale decât plantele terestre de dimensiuni similare.
Algele marine sunt cele mai bogate în iod, calciu, magneziu, fier, potasiu și sodiu. Este un aliment cu conținut scăzut de calorii, bogat în nutrienți. Algele marine conțin lecitine, peptide, aminoacizi, polifenoli (antioxidanți) și polizaharide. De asemenea, conțin alcooli de zahăr. Deci, algele roșii conțin sorbitol, iar algele brune conțin manitol. Cercetările arată că proteinele din algele marine au proprietăți antioxidante și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, prevenirea diabetului și promovarea sănătății intestinului.
Algele marine pot fi consumate în diverse forme, de la suc la supă-cremă, pe care o puteți prepara cu ajutorul unui blender vertical. Dacă doriți să le gătiți la plita cu hotă incorporabilă de acasă, puteți să le trageți la tigaie, cu ulei, sos de soia, usturoi, ghimbir şi nucşoară.
Algele verzi și tensiunea arterială
Hipertensiunea arterială este o afecțiune frecventă, în care inima este supusă unui stres crescut din cauza presiunii crescute și a vasoconstricției. Această boală afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume, unul din patru adulți suferind de aceasta. Hipertensiunea este adesea asimptomatică, astfel încât mulți oameni cu tensiune arterială crescută nu știu de diagnosticul lor. Acesta este motivul pentru care este adesea numită „ucigașul tăcut”. Această boală este asociată cu un risc crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și boli de rinichi, mai ales dacă nu este tratată.
Un studiu efectuat în 2002 a evaluat efectele chlorella (algele verzi) asupra tensiunii arteriale. Autorii au menționat că la unii participanți cu hipertensiune arterială ușoară până la moderată, chlorella a ajutat la scăderea tensiunii arteriale sau, cel puțin, la menținerea acesteia la un nivel stabil, comparativ cu studiul placebo.