Doriti sa aveti propria sursa de apa curenta, potabila, dar nu stiti daca acest lucru este posibil in gospodaria dumneavoastra, ce demersuri trebuie sa faceti, care sunt lucrarile necesare si care ar fi costurile. Iata ce presupune alimentarea cu apa din put.
Inainte de a face un put trebuie sa stiti foarte bine la ce vei folosi apa respectiva: pentru consum, doar menajera sau mici irigatii prin gradina. Intrebati prin vecini cam la ce adancime au fantanile prin zona si daca consuma apa sau o dau la animale. Astfel, ar trebui sa va formati o idee despre cat aveti de sapat.
Sapatul este taxat, in cele mai multe cazuri, la metru liniar. Dar, chiar daca vecinul are putul sapat la 40 de metri, nu inseamna ca tot acolo ajungeti si dumneavoastra, asa ca nu va planificati un buget.
Alimentarea cu apa din put. Culegeti informatii
Primul pas este gasirea cat mai multor informatii despre potentialul hidro – geologic al zonei. Vecinii, chiar si cei mai indepartati, trebuie intrebati despre lucrarile proprii de captare apa. Chestiunile care trebuiesc aflate/intrebate sunt:
- daca sunt fantani sau puturi in zona
- la ce adancime sunt panzele de apa si cate panze de apa sunt, ce calitate are apa in fiecare panza de apa
- tipul solului la adancime (daca este piatra dura, calcar, nisip, pietris). In general problema asta este cunoscuta, dar sunt destul de des intalnite exceptii care pot da peste cap tot calculul financiar. Daca cineva are in zona un put deja forat, surprizele devin improbabile.
Alimentarea cu apa din put. Forajul
Al doilea pas este gasirea unei firme de foraj. Conditia obligatorie este sa aiba utilaje adecvate si de buna calitate. O echipare artizanala va poate pune probleme cand sapaturile depasesc 10 m adancime.
In prima faza, se sapa langa viitorul put doua gropi numite „batal” (sau numai una, dar mai mare) care sunt legate cu un sant de putul forat. In batal se face decantarea noroiului de foraj.
Se foreaza apoi gaura primara. Dureaza cateva zile. Noroiul de foraj aduce cu el la suprafata materialul frezat care este analizat de sondor.
In urma acestui foraj se obtin cateva informatii bune despre potentialul de a avea apa sau nu. Oprirea forajului este o operatiune stabilita de comun acord in acest moment de catre sondori si de catre beneficiar, contand informatiile din teren obtinute anterior si studiul detrisului.
Alimentarea cu apa din put. Carotajul electric
In acest moment se executa operatiunea de „carotaj electric”, in urma careia un inginer geolog va da un verdict despre ce poate face putul. Aceasta operatie este facuta de o firma specializata in asa ceva, alta decat firma de foraj, si costa intre 200 si 300 de euro. Procentul de eroare este extrem de mic. Beneficiarul afla daca are apa sau nu, cata apa si unde.
Daca verdictul geologului care a facut carotajul este negativ, lucrarile se opresc aici, iar costul lor este aproximativ jumatate din costul final negociat pentru put.
Daca in schimb verdictul e bun, treaba merge mai departe.
Alimentarea cu apa din put. Finalizarea putului
Se procedeaza la finalizarea putului, se tubeaza si se introduce margaritul, un pietris fin sortat care se introduce in zona de captare cu rol de filtru si de marire a suprafetei de captare.
Dupa echiparea cu filtre si tubare se face denisiparea, adica pomparea apei din put timp de 50-100 de ore. Prin aceasta operatie se face circulatia apei si se scoate nisipul din zona de captare.
Echiparea cu pompa submersibila sau hidrofor, in functie de parametrii forajului, se face in mod normal de o alta echipa decat cea a firmei de forare.
Alimentarea cu apa din put. Preturi
Sunt numerosi factori care influenteaza pretul final al unui foraj. Preturile pot varia astfel:
- 30 – 40 euro/m – foraje in soluri moi (nisipuri si argile), in zone cu debite mari care asigura o limpezire rapida a apei. In Romania sunt foarte putine cazuri.
- 40 – 60 euro/m – sunt cele mai intalnite, in soluri unde se intalnesc si mici probleme (bolovanisuri, calcare, gresii, marne etc.), unde acviferele sunt cantonate in nisipuri fine si necesita cuart granulat special pt filtrare, in zone cu debite mici unde limpezirea poate dura si 3 – 4 zile.
- 60 – 80 euro/m – pentru soluri cu dificultati majore.
- > 80 euro/m – proiecte speciale, cu operatii / materiale speciale
Alimentarea cu apa din put. Intretinere
Un foraj de alimentare cu apa corect executat si exploatat nu are nevoie de intretinere zeci de ani. Cu toate acestea este recomandata verificarea anuala a forajului.
Aceasta consta in urmatoarele:
- masurarea nivelului static al forajului (nivelul la care apa sta atunci cand pompa nu functioneaza);
- masurarea nivelului dinamic al forajului (atunci cand pompa merge la debit maxim)
- compararea acestora cu cele precedente (de acum 1 an, 2, 3 etc.)
- prelevarea a 2 probe de apa (de la pompa) si efectuarea analizelor bacteriologice si fizico – chimice
Surse: forajerautitan.ro, ondrill.ro, forajeputuriapa.com.ro, spatiulconstruit.ro
Sursa foto: romforajeputuri.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: