De la garduri, dependinte si anexe din jurul unei gospodarii, pana la cladiri industriale, hale sau ferme, precum si pentru realizarea fundatiilor sau a zidurilor neportante ale cladirilor, boltarii sunt utilizati in constructii datorita avantajelor lor: dimensiuni mari, rezistenta sporita, usurinta in zidarie, economie de timp si resurse. N-o sa prea vedeti insa case construite din boltari din cauza ca acestia „tin rece”, neavand calitati termoizolante.
Boltarii reprezinta cel mai ieftin material de constructie pentru anexe, in afara de chirpici. Sunt facuti din ciment amestecat cu pietris, apa si zgura de furnal. Materialul rezultat este turnat in niste forme speciale, iar apoi presat cu vibroprese. Pot fi facuti si in regie proprie, cu ajutorul unor forme din tabla.
Case construite din boltari. De ce nu se recomanda?
Case construite din boltari nu veti intalni prea des zilele acestea, cand se cauta din ce in ce mai mult solutii pentru a face economie de energie. Principalul motiv este ca acestia nu ofera izolatie, astfel ca iarna la o casa din boltari consumul de resurse si cheltuielile pentru incalzire ar fi foarte ridicate.
Astfel, chiar daca se poate face izolatie si la peretii din boltari, acestia din urma sunt utilizati, de cele mai multe ori, pentru a construi zidurile unei pivnite, unde se doreste a fi pastrata o temperature scazuta, unei magazii sau unui garaj.
Fata de caramida sau BCA (betonul celular autoclavizat), boltarii de beton sunt mai casabili, ofera mai putina sustinere si atrag umezeala si igrasia.
Case construite din boltari. Avantaje
In afara de pretul lor foarte scazut, boltarii de beton mai sunt folositi in constructii pentru ca sunt destul de mari si se poate lucra foarte usor si repede cu ei.
Romanii interesati de aceste materiale de constructii, gasesc pe piata si boltari de fundatie, cu goluri, care vin umplute cu beton armat sau monolit, si de zidarie.
Surse: promoafaceri.com, dinconstructii.com, elis.ro
Surse foto: laconstructii.com, construieste.blogspot.com, trainicprodcom.ro, comtonea.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: