Inca de cand a fost domesticit, cainele a fost folosit pentru a il pazi pe om, locuinta sa si bunurile sale. Insa unele rase s-au dovedit mai abile in a indeplini aceasta sarcina. Mai mult, sunt caini care vad intreaga familie ca fiind a lor si au grija de fiecare membru in parte. Iata care sunt cei mai buni caini de paza pentru o familie, datorita vigilentei lor, dar si personalitatii prietenoase.
Va prezentam un top celor mai potrivite 10 rase de caini pentru protejarea unei familii, alcatuit de caninejournal.com.
1. Ciobanescul german
Aceasta rasa ar fi pe primul loc din toate punctele de vedere. Are o capacitate sporita de a intelege comenzile, a le invata si a le duce la indeplinire. Sunt caini care invata usor sa raspunda pe loc la comenzi. In plus, pot fi amenintatori cu strainii, dar si foarte prietenosi cu stapanii, indragind adulti si copii deopotriva. Sunt foarte atenti, au o perceptie ascutita si, datorita staturii lor, vor dobori cu usurinta orice intrus. Nu degeaba este cea mai folosita rasa in randul fortelor de politie. Ciobanescul german a fost folosit atat de armata germana, cat si de cea americana in timpul celor doua razboie mondiale pentru depistarea inamicului, dar si a minelor.
Ingrijirea Ciobanescului german
Ciobanescul german este foarte dornic sa invete si sa ii arate stapanului ce a invatat, asa ca daca va ocupati de instruirea lui, aceasta nu va intarzia sa dea roade.
Este recomandat sa ii faceti de la inceput un culcus, pentru ca daca il culcati in pat cu dumneavoastra va avea impresia ca este patul lui si va fi foarte greu sa il faceti sa plece de-acolo.
2. Cei mai buni caini de paza. Rotweiller
Daca nu este dresat corespunzator, rotweillerul este destul de agresiv si nu se recomanda sa fie lasat in preajma copiilor foarte mici. Insa cu instructia adecvata, este una dintre cele mai bune optiuni pentru protejarea casei si locatarilor ei. Sunt una dintre cele mai inteligente rase din lume, ceea ce ii face foarte ascultatori. In antichitate, erau folositi de armata romana pentru a ii pazi pe soldati cand dormeau, dar si pentru atac.
Ingrijirea rasei Rotweiller
Daca alegeti sa va luati un rotweiller, cel mai bine este sa apelati la dresaj profesionist pentru el. Asigurandu-i o buna crestere si instructie, va fi o buna companie chiar si pentru copiii mici, pentru ca in ciuda agresivitatii sunt foarte iubitori si dornici sa faca pe plac stapanului.
Se bucura de o stare buna de sanatate, dar aveti grija cat ii hraniti. Totodata, nu exagerati cu antrenarea lor pentru ca prea multe exercitii fizice le vor scoate la iveala agresivitatea.
3. Cei mai buni caini de paza. Bullmastiff
Este o rasa foarte potrivita pentru familie, pentru ca invata repede care este „turma” de care trebuie sa aiba grija si are o atentie excelenta. De asemenea, are abilitati excelente de atac si poate dobori usor un om. Va inlatura orice amenintare fara a ii supune pe cei protejati vreunui risc. Cu familia este un caine bland si iubitor, care se va integra perfect. O incrucisare intre bulldog si mastiff, acest caine a fost folosit in Anglia pentru urmarirea fugarilor, mai ales noaptea, fiind foarte apreciat pentru rezultatele obtinute in aceasta activitate.
Ingrijire rasei Bullmastiff
Ca majoritatea cainilor care se regasesc pe lista celor mai buni caini de paza, un bullmastiff are nevoie de instructie timpurie si trebuie crescut ca un subordonat. Stapanii care dau dovada de pasivitate vor pierde controlul asupra cainelui, care nu va da atentie comenzilor. Acesti caini au nevoie sa fie antrenati frecvent, iar stapanii sa le arate putere si disciplina.
Daca nu este crescut corect, nu se va intelege bine cu caini de alte rase si va tinde sa maraie si sa latre cand intalneste alte animale, pe care le percepe ca pe o amenintare.
Pot avea probleme de sanatate in zona inimii, coapselor si articulatiilor.
4. Cei mai buni caini de paza. Doberman
Dobermanii se remarca prin statura atletica, impresionanata, care le da o mare agilitate. Numai latratul sau maraitul lor suna atat de amenintator, incat orice potential intrus va fi descurajat sa treaca la fapte. Fata de stapan sunt foarte loiali si, daca sunt dresati cum trebuie, foarte receptivi la comenzi. Aceasta rasa a aparut in urma incrucisarilor dintre mai multe rase facute de germanul Karl Friedrich Louis Dobermann, care si-a propus, la sfarsitul secolului al 19-lea, sa creeze cainele de paza perfect.
Ingrijirea rasei Doberman
Un doberman trebuie crescut de mic in preajma copiilor, si nu adus pe langa ei dupa ce nu mai e pui. Trebuie sa fie dominat si invatat sa fie ascultator de mic si trebuie sa aveti in vedere ca poate fi dificil de dresat.
Coada si urechile trebuie taiate, din motive de sanatate. Nu are o durata de viata foarte mare (10 – 13 ani in medie), dar nici probleme de sanatate deosebite. Este bine sa il duceti regulat la controale la veterinar.
5. Cei mai buni caini de paza. Dog german
Un caine de statura impresionanta, dogul german sau „Marele Danez” este un caine cu o fire blanda, foarte placut in preajma copiilor si tolerant cu cainii de alte rase. Are o perceptie clara asupra propriilor dimensiuni si locului pe care trebuie sa il ocupe intr-o casa. In fata unei amenintari, nu este insa un caine de atac, ci chiar evita confruntarile. Mai degraba il va speria pe intrus prin latratul sau si isi va alerta stapanii. Are un miros foarte bun, motiv pentru care a si fost folosit in timpul celor doua razboaie mondiale pentru depistarea inamicilor.
Ingrijirea acestei rase
Data fiind marimea lor, au mare nevoie de exercitii fizice, dar nu intensive, asa ca cel mai bine este sa faceti cu ei plimbari zilnice. Trebuie dresati sa asculte cu recompense si supravegheati constant pana se invata cu casa si invata locurile unde nu au voie. Pana asimileaza regulile casei, trebuie sa aveti disponibilitatea sa ii scoateti afara cat mai des.
6. Cei mai buni caini de paza. Boxer
Boxerii sunt caini foarte energici si care au nevoie de multa dragoste si atentie. Numele rasei vine de la tendinta acestor caini de a sta pe picioarele din spate si a lovi in aer cu labele din fata. Mai mult arata amenintator decat sa reprezinte o amenintare, ceea ce ii face ideali pentru familiile care isi doresc un caine care sa sperie, fara a avea insa o personalitate agresiva. Sunt insa foarte atenti la ce se intampla, foarte priceputi in a „citi” intentiile oamenilor si se vor folosi de statura lor atletica pentru a isi proteja familia.
Ingrijirea acestei rase
Fiind foarte energici, boxerii necesita multa energie si din partea stapanului. Totodata, trebuie sa aveti grija pentru mentinerea unei bune stari de sanatate a acestei rase, care risca sa dezvolte probleme la oase (nu faceti exercitii cu ei pe suprafete dure) si la intestine.
7. Cei mai buni caini de paza. Mastiff brazilian
Este o rasa mai putin comuna si o alegere potrivita pentru stapanii de caini cu experienta. Este predispus sa atace strainii daca se simte amenintat si nu se recomanda in casele cu multi vizitatori. Are un temperament dificil si este mai greu de dresat, dar daca reusiti acest lucru, veti avea un caine loial si foarte afectuos, inclusiv cu copiii. Originar din Brazilia, unde era folosit pentru paza cirezilor mari, acest caine a dezvoltat instincte teritoriale puternice si calitati pentru urmarire.
Ingrijirea rasei Mastiff brazilian
Cu aceasta rasa, este deosebit de important sa fiti foarte dedicat si sa aveti experienta in cresterea unui caine. Nu este recomandat pentru copii decat supus unui dresaj minutios. Daca va ganditi sa va luati totusi un mastiff brazilian, informati-va foarte bine inainte.
8. Cei mai buni caini de paza. Ciobanesc de Berna
Este o alta rasa folosita inca din antichitate, de romani, pentru paza vitelor, caselor si terenurilor. Sunt foarte destepti si vigilenti fata de necunoscuti si indeajuns de mari incat sa provoace teama. Isi vor alerta cu siguranta stapanii daca devin suspiciosi, dar se vor limita la asta, nefiind deosebit de agresivi. De aceea sunt o rasa potrivita pentru paza locuintei si in plus le plac copiii.
Ingrijirea rasei Ciobanesc de Berna
Dat fiind istoricul acestei rase, sunt caini care nu obosesc usor, dar se confrunta cu o serie de riscuri pentru sanatate. Stapanii trebuie sa fie atenti in special la starea sistemului lor osos si sa aiba in vedere ca durata de viata medie a acestor caini este de numai 6 – 8 ani.
9. Cei mai buni caini de paza. Ciobanesc de Pirinei
Sunt de asemenea buni paznici pentru turme, care s-au adaptat si si-au dezvoltat abilitatile la altitudini mari. Au o blana groasa care ii face potriviti si pentru a fi tinuti afara, manifesta loialitate si spirit protector, fara a exagera si a fi greu de stapanit. Datorita inteligentei lor, vor intelege dinamica locuintei in care cresc, dar vor fi atenti la musafiri si intrusi. Daca este bine dresat, ciobanescul de Pirinei va fi un excelent caine de paza si de companie. Este potrivit pentru a creste in preajma copiilor, dar si a altor animale.
Ingrijire
Este insa o rasa greu de dresat, ceea ce explica locul pe care se afla in top. Chiar daca sunt iubitori si blanzi, nu se vor comporta bine daca nu sunt dresati cu o atentie sporita pe termen lung. Cand sunt pui latra si maraie constant, obiceiuri de care trebuie sa scapati. Pe masura ce cresc, cauta sa devina stapanii casei. Asa ca nu va inhamati la drum decat daca aveti tot entuziasmul pentru a creste un ciobanesc de Pirinei.
10. Cei mai buni caini de paza. Saint Bernard
Aveti probabil clar intiparita in minte imaginea acestui caine colindand muntii cu un butoias de tarie la gat pentru a salva schiori sau drumeti rataciti sau imobilizati pe ger. Intr-adevar, saint bernarzii au fost crescuti in acest scop, originar in nordul Europei. Nu sunt insa caini agresivi si nu vor face decat sa sperie eventual un hot care v-a intrat in casa prin statura si latratul sau. Trebuie sa stiti ca acesti caini pot ajunge sa cantareasca si peste 80 de kilograme si nu sunt potriviti in preajma copiilor mici, pe care ii pot dobori usor pana ajung sa isi perceapa propria statura.
Ingrijire
Asadar, pana ajung la maturitate, sunt destul de neatenti si greu de dresat. Nu au nevoie de multa activitate fizica, dar ar trebui sa fie plimbati de cateva ori pe saptamana si periati la fel de frecvent. Aveti in vedere si faptul ca vor manca mai mult decat alte rase si ca durata lor de viata este limitata la aproximativ 10 ani.
Surse foto: dogtime.com, blogvitalcan.com.ar, dogbreedinfo.com, imperecheri.ro, dogster.com, vanzaricaini.ro, rate-sport.com, thedogtrainingsecret.com, commons.wikimedia.org, allbigdogbreeds.com, dogs.petbreeds.com, wrigtfamilyfarms.com, pets4homes.co.uk, YouTube.com, Pinterest.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: