Mitul ca merita sa investesti in imobiliare pentru ca pretul locuintelor creste mereu, pe termen lung, este eronat, spune analistul financiar Iancu Guda. El explica si care este capcana logica in care cad cei mai multi dintre cei care spera la profituri substantiale.
„Pretul NU creste pur si simplu, fara sa faci nimic. Valoarea oricarui activ creste doar daca investesti permanent in renovare si produce venituri in crestere. Trecerea timpului inseamna uzura morala si fizica!”, atrage atentia Iancu Guda, in emisiunea sa de la Digi24, „Banii in miscare”.
In plus, mai sunt si alti factori care afecteaza negativ pretul caselor. Proiectia demografica NU sustine piata imobiliara pe termen lung: populatia a scazut cu 24% in ultimele 3 decenii, iar stocul de locuinte a crescut cu 15%. Iar in aceasta perioada, telemunca reduce presiunea pe marile orase. Practic, poti sa ai un job la o corporatie si sa lucrezi din provincie, unde viata este mai ieftina. In aceste conditii, castigul de capital este impredictibil, concluzioneaza Iancu Guda.
Piata imobliara da semne de revenire
Dupa usoarele scaderi din primele doua luni ale acestui an, preturile locuintelor din Romania au revenit, la inceputul primaverii, pe o traiectorie ascendenta. Preturile garsonierelor si apartamentelor au crescut cu 1,5% luna trecuta fata de februarie. Astfel un metru patrat util a ajuns la 1.379 de euro, fata de 1.358 cat era la finalul celei de-a doua luni a anului. Asa cum era de asteptat, topul marilor orase este condus de Cluj-Napoca si Bucuresti.
Cluj-Napoca ramane cel mai scump oras. Aici, asteptarile vanzatorilor de apartamente s-au majorat cu 2,1% in martie, acestea situandu-se, in momentul de fata, la o medie de 1.887 de euro pe metru patrat util (comparativ cu 1.848 de euro pe metru patrat la finele lui februarie). Locuintele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,7% (de la 1.822 la 1.853 de euro pe metru patrat util), iar cele din ansamblurile noi, cu 2,7% (de la 1.874 la 1.924 de euro pe metru patrat).
In Capitala, s-a inregistrat un avans general de 1,6%, de la o medie de 1.395 de euro pe metru patrat util, pana la 1.418 euro pe metru patrat. Asteptarile vanzatorilor s-au majorat pe ambele segmente de piata analizate, insa intr-o masura diferita: locuintele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,6% (de la 1.386 de euro pe metru patrat, la 1.395 de euro pe metru patrat), in vreme ce unitatile locative nou-construite au resimtit o crestere de 2,4%, de la 1.401 la 1.435 euro pe metru patrat util.