Fixarea elementelor în beton, fie că este vorba despre piese de mobilier, tâmplărie, profile metalice, accesorii sau pereți falși, poate fi o provocare foarte mare pentru orice constructor. Din fericire, există o mulțime de soluții potrivite pentru orice situație. Atunci când ai de fixat un element în beton, tot ceea ce ai de făcut este să te informezi.
Ce trebuie să ai în vedere atunci când fixezi un element în beton?
- Zona în care faci fixarea. Este important să știi care sunt caracteristicile mediului în care se află construcția. Pentru un mediu coroziv, umed sau salin,spre exemplu, trebuie să se folosească fixările din inox. Pentru un mediu cu risc de incendii, trebuie să se folosească dibluri rezistente la foc.
- Distanța față de marginile pereților și distanța dintre găuri. Dacă fixarea este foarte aproape de margini, trebuie să se folosească ancore șurub sau diverse alte dibluri care pot fi înșurubate. În felul acesta se pot evita fisurile apărute în beton.
- Temperatura membrului din beton. Este un alt aspect foarte important, mai ales dacă se utilizează fixarea chimică. În general, amestecul chimic este eficient doar la anumite temperaturi, așadar, trebuie să acorzi atenție recomandărilor din partea producătorului.
- Starea în care se află betonul. Dacă betonul este umed este recomandată fixarea chimică. Dacă, în schimb, este uscat, fixarea mecanică este mult mai potrivită.
Ce tipuri de fixare ai la îndemână?
Din fericire, există o mulțime de soluții de fixare, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.
- Poți opta pentru fixarea directă cu ajutorul unei mașini de bătut cuie. Aceasta este destul de costisitoare, însă poate fi foarte rapidă.
- Poți alege fixarea mecanică. Este cea mai populară, deoarece este ușor de folosit și este ieftină. Aceasta implică introducerea unui șurub sau a unui diblu într-o gaură deja existentă și poate fi făcută de oricine, chiar și fără experiență foarte mare. Fixarea mecanică se poate face cu dibluri din plastic expandabile (cele mai ieftine și mai folosite, însă cele mai puțin rezistente la smulgere), cu dibluri metalice expandabile (mai rezistente și foarte variate), cu dibluri de tip cui sau cu dibluri de tip șurub (sunt ușor de montat, sunt rezistente și se pot refolosi. Din păcate, nu sunt foarte ieftine).
- Poți opta pentru fixarea chimică. Este cea mai rezistentă dintre tipurile de fixări, însă implică mai multă muncă și atenție. Realizarea fixării chimice se face cu ajutorul unor substanțe chimice introduse în beton, care ancorează foarte bine armătura sau tija metalică fixată în ele. În principiu, există două tipuri de fixări chimice: cele de tip mortar, care se injectează în gaura sau cele de tip capsule, care se introduc în gaura sub formă de capsulă, după care se sparg cu ajutorul tijei filetate.
O alegere corectă a fixării de beton poate să ofere rezistență pe termen lung și să elimine o mulțime de riscuri. Merită, așadar, să i se acorde atenție.