Cand am decis ca e vremea pentru o renovare in casa mea, am fost hotarat sa nu fac niciun compromis. Am cautat produse de calitate, de la lavabila la pardoseli si calorifere, si mi-am dat seama intr-un final ca bun nu inseamna neaparat si scump.
Primul lucru pe care mi l-am dorit a fost sa castig spatiu, atat prin renuntarea la mobilier inutil, cat si prin folosirea unui alb perfect la pereti si tavane, pentru atmosfera aerisita pe care aceasta culoare reuseste sa o ofere. Dupa ce am tot cautat si am tot intrebat, am ajuns la concluzia ca avem nevoie de Spor Formula Noua, de curand lansata de producatorul roman Policolor, ale carui produse le mai folosisem cu succes si inainte.
Ca sa fiu sincer pe de-a-ntregul, au mai fost doua motive. In primul rand, trecusera vreo patru ani de cand ne-am mutat in casa noua si nu mai eram multumit de unele culori alese, iar in al doilea rand am avut un mic incident. Amuzant, dar care ne-a dat destul de multe batai de cap. Intr-o seara in care am avut surpriza sa ramanem fara curent, iar nasii au venit in vizita, am ales sa jucam rummy la lumina lumanarii. Doar ca nu am ales lumanarea potrivita. Am luat ce mai ramasese din lumanarea noastra de la nunta, care a facut o lumina placuta si destul de puternica.
Insa, a doua zi dimineata, atunci cand m-am trezit, am observat ca perdelele sunt cam gri. Apoi, am zarit chiar si o panza de paianjen complet neagra, intr-un colt al camerei. Fumul lumanarii facuse panza aceea vizibila. Dar, dincolo de faptul ca a dat un paianjen de gol, fumul ne-a distrus complet perdelele (nu au mai putut si curatate nicicum, am renuntat la ele si am cumparat altele) si a innegrit si colturile camerelor. Nu mult, nu suparator, dar observabil pentru noi, care stiam cum aratau inainte.
Un alb rezistent, pentru ani fara emotii
Revenind la zugravit, ne-am hotarat in primul rand sa renuntam la ideea de a vopsi unii pereti in culori diferite si sa alegem alb peste tot. Un alb cat mai rezistent si care sa poate fi curatat la nevoie. La Spor Formula Noua ne-a atras in primul rand usurinta cu care se aplica si faptul ca nu necesita revopsire pe termen lung (mai ales ca am pus lumanarile deoparte de acum 🙂
Producatorul ofera chiar o garantie de 5 ani a albului, dupa ce testele de imbatranire accelerata UV in laborator au dovedit ca nuanta rezista perfect cel putin jumatate de deceniu. La aplicare, am observat ca nu lasa urme, nu stropeste si acopera foarte bine. Si, desi este un produs din gama premium, aceasta lavabila nu este deloc scumpa.
”Operatiunea” pardoseala
A doua mare dorinta a fost sa ”scap” de parchet. In unele locuri se zgaraie, in alte locuri se umfla, iar scartaitul lui e, cel putin pentru mine, suparator. Asa ca am ales varianta linoleum din PVC.
Am scos parchetul, am turnat o noua sapa de egalizare (cea veche se macinase destul de mult), am asternut un strat de hidroizolatie si apoi am lipit pur si simplu linoleumul. De plinte nu am mai avut nevoie, deoarece am lasat foaia de linoleum mai mare si am indoit-o pe perete, circa 7 centimetri. Am folosit profile de terminatie scafa pentru a realiza o buna prindere pe perete a linoleumului indoit si totul a iesit perfect din acest punct de vedere.
”Upgrade” la calorifere
Dupa ce am zugravit si am schimbat pardoseala, ne-am gandit si la calorifere. In primul rand, a trebuit sa schimbam vasul de expansiune al centralei.
Motivul e cat se poate de simplu: am dat in folosinta si mansarda, unde am amenajat redactia noastra, iar faptul ca am montat calorifere si acolo solicita din plin centrala. Odata rezolvata problema, am decis sa investim in calorifere de aluminiu, mai frumoase si mai eficiente decat cele vechi, din otel.
Lucrarile de renovare au durat doar o saptamana, deoarece am cumparat (aproape) toate materialele dinainte. Desigur, apar mereu mici lucruri de cumparat, dar pentru acestea nu am umblat deloc mult, deoarece se gaseau la orice magazin de bricolaj. Am fost oarecum mirati sa vedem ca, la finalul lucrarilor, chiar ne-au mai ramas ceva bani din bugetul pe care il alocasem lucrarilor. Asa ca ne-am gandit sa ii folosim pentru a ”primeni” si gradina 🙂