Cum diferențiezi cartofii toxici din comerț de cei care pot fi consumați. Specialiștii avertizează că, după ce s-au învechit, cartofii pot dezvolta solanină, un glicoalcaloid toxic care, în concentrații ridicate, poate cauza simptome severe la adulți. Iată la ce să fiți atenți atunci când îi cumpărați!
Cum diferențiezi cartofii toxici din comerț de cei care pot fi consumați
Specialiștii avertizează asupra riscurilor asociate consumului de cartofi vechi, subliniind că aceștia pot dezvolta o toxină potențial letală.
Un medic trage un semnal de alarmă cu privire la cartofii toxici din piețe și magazinele din România. Experții au ajuns la concluzia că pot fi periculoși dacă sunt ținuți mult timp în dulap până sunt gătiți. De altfel, cartofii sunt toxici și dacă au înmugurit, dar și cei verzi.
Semnele cartofilor care trebuie evitați
Un medic de familie din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la cartofii cumpărați din comerț. Aceștia pot conține o toxină care în timp poate duce la probleme grav de sănătate sau poate fi chiar mortală.
Doctorul Samuel Choudhury a postat un videoclip pe Instagram în care vorbește despre cât de periculoși se pot dovedi cartofii mai vechi, cei care au înmugurit sau cei care sunt deja verzi. Aceștia conțin solanină, o toxină care poate duce la probleme digestive, dureri de cap sau poate poate fi letală.
Conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, o doză toxică de solanină poate apărea de la o concentrație de 1 mg pe kilogram de greutate corporală. Și gustul amar este un semn al cartofilor că sunt toxici.
„Atunci când consumați o cantitate mare din aceștia (cartofi verzi sau încolțiți), poate provoca diaree, vărsături, dureri de cap, ritm cardiac neregulat și, în cazuri grave, moartea. Într-un caz, o familie de șapte persoane a devenit o familie de cinci, așa că, dacă vedeți acest lucru, vă recomand să fiți mai prudenți, să îi faceți compost și să cumpărați alții proaspeți”, a explica medicul, în videoclipul postat pe Instagram.
Sursa foto: freepik