Din vișine poți pregăti atât de multe delicatese cu care să te delectezi atunci când îți dorești ceva dulce. Poți face dulcețuri, ciorbe chiar, însă probabil cel mai cunoscut dintre ele este compotul din vișine. Dacă ești de acord cu noi și te-ai gândit să pui pentru iarnă niște vișine, în acest articol îți vom arăta cum prepari compotul de vișine.
Cum prepari compotul de vișine
Pentru prima rețetă de compot de vișine, vei avea nevoie de un kilogram de vișine, un litru de apă, 300 de grame de zahăr, un baton de scorțișoară și un baton de vanilie. În cazul în care nu ai un baton de vanilie, poți folosi zahăr vanilinat.
După ce ai spălat bine vișinele de mai multe ori, pune-le într-o strecurătoare. Încearcă să folosești borcane similare ca dimensiune, pentru a-ți fi ușor să calculezi cât de multă apă ai nevoie. Pune vișine într-un borcan de 400 sau 800 ml, umple-l cu apă până e plin, apoi pune apa într-o cană gradată. Așa vei afla de câtă apă vei avea nevoie pentru toate borcanele.
Pentru sirop vei avea nevoie și de zahăr, așadar poți adăuga aproximativ 15-35 de grame la fiecare 100 ml de apă. Desigur, în funcție de gust, dar și de cât de acre sunt fructele. Oricum, poți face mai mult sirop ca să fii sigur că îți va ajunge.
Siropul se pune la foc, iar în el poți pune vanilie sau scorțișoară pentru o aromă mai deosebită. Lasă-l apoi să clocotească 3-4 minute pentru ca zahărul să se poată dizolva.
După ce ai sterilizat bine borcanele și după ce s-au răcit, poți pune în ele vișinele. Pune vișinele în borcan în așa fel încât să nici nu le zdrobești, dar nici să nu plutească fructele în sirop.
Așează mai apoi borcanele pe o tavă metalică și toarnă siropul peste fructe. Pune-le mai apoi înă 20 de minute la cuptorul preîncălzit la 115 grade. Lasă-le peste noapte să se răcească treptat.
Compot de vișine fără zahăr
Chiar dacă urmezi o dietă, nu consumi zahăr sau ai probleme cu diabetul, te poți bucura totuși de compotul de vișine.
Vei avea nevoie de un kilogram de vișine, 1-2 lingurițe de pudră de stevia și aproximativ 3 litri de apă. Poți pune și mai puțină apă, în funcție de cât de gros vrei să fie siropul.
E indicat să folosești vișine ceva mai puțin coapte, dacă vrei să ai un compot cu un gust dulce acrișor.
Pune cei trei litri de apă la fiert, iar când începe apa să clocotească adaugă stevia și amestecă bine până se dizolvă. Adaugă mai apoi și fructele și lasă-le la fiert vreo 20-30 de minute până când vișinele încep să se ridice la suprafață.
Pune apoi compotul în borcane sterilizate și lasă-le la răcit înainte de a le pune în cămară sau în pivniță.
Cum prepari compotul de vișine cu miere
Ultima rețetă pe care ți-o prezentăm este mai degrabă un desert pe care îl poți pregăti pentru musafiri, fiind ceva mai diferit față de compotul tradițional pe care îl știi.
Vei avea nevoie de 500 grame de cireșe, 500 grame de vișine și 150 grame de miere de albine. Pe lângă acestea vei mai avea nevoie de 200 ml de vin roșu, 20 linguri de rom, 50 grame de frișcă, 50 grame fulgi de migdale și coajă de portocală.
După ce ai spălat fructele și le-ai îndepărtat sâmburii, pune deoparte câte 100 grame din fiecare. Într-un vas amestecă vinul roșu cu mierea de albine și cu celelalte 800 grame de vișine și cireșe. Pune-le la fiert timp de 15 minute, apoi adaugă romul.
Vei lăsa amestecul la răcit, apoi îl vei împărți în șase boluri. Deasupra vei pune fructele crude, apoi le ornezi cu coaja de portocală și fulgi de migdale. Deasupra vei pune frișcă.
Ai un desert delicios pe care îl poți împărții cu cei dragi!
Surse: savoriurbane.com, csid.ro, apicolehar.ro
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să ne ajuți cu un like și să împărtășești aceste rețete cu prietenii!