Mana este unul dintre cei mai periculosi dusmani ai rosiilor. De vina este o ciuperca microscopica greu de combatut, care, odata instalata, afecteaza atat tomatele, cat si culturile vecine de varza, castraveti sau ceapa. Prin urmare, cea mai buna solutie contra manei este preventia.
Pentru prevenirea aparitiei manei la rosiii sunt necesare actiuni de dezinfectare periodica a conductelor de apa si a mainilor, mai ales in perioada in care se fac lucrari de copilire si legare a tufelor de tomate. Frunzele sau fructele afectate deja trebuie indepartate si arse, potrivit agrointel.ro.
Pentru ca frunzele sa nu se usuce pe parcursul zilei, udarea rosiilor se recomanda a fi facuta dimineata.Totodata, pentru prevenirea dezvoltarii manei este indicata evitarea cultivarii cartofilor sau altor soiuri de rosii in vecinatatea tomatelor. Mai mult, rasadul de rosii trebuie sa fie de calitate, cu respectarea distantelor de plantare – 70×100 cm.
Fara solutii chimice in lupta cu mana
Mana la rosii poate fi tinuta la distanta fara solutii chimice, in mod ecologic. Se pot efectua 3 tratamente in vegetatie cu macerat de tataneasa sau urzica. La aparitia primelor simptome ale bolii este indicata utilizarea de zeama bordeleza dupa urmatoarea reteta: dizolvati 1 kg de piatra vanata in 50 litri de apa si 1 kg de var in 50 litri de apa. Rosiile trebuie stropite cu aceasta zeama bordeleza de 2-3 ori.
Mai poate fi folosita o alta solutie, pe baza de lapte diluat sau zer dupa urmatoarea formula: amestecati apa si lapte in proportii egale si se stropesc rosiile. Se recomanda 3 astfel de tratamente saptamanale. Tot pentru ingrijirea rosiilor mai sunt utilizate ceaiuri si macerate de usturoi, ardei iute, pelin, urzica, hrean, frunze de soc, infuzie de ceapa, coada-calului si galbenele.
Cu totii cautam gustul autentic si racoritor al rosiilor sanatoase, de gradina. Este bine sa le cumparam, in general, de la micii producatori si sa ne asiguram ca nu sunt tratate cu chimicale. Cum facem asta ne spune un profesor de legumicultura din Iasi, intr-un articol anterior de pe site-ul nostru.
Cititi si: Cand trebuie sa udam rosiile: dimineata sau seara?