Explozia cazurilor de infectare cu coronavirus i-a determinat pe expertii in sanatate publica din intreaga lume sa le reaminteasca oamenilor ca nerespectarea unor reguli de igiena de baza poate avea consecinte grave.
Chiar daca riscul de a contracta noul tip de coronavirus din alimente este considerat redus, trebuie sa fiti foarte atenti inainte de a consuma fructe si legume.
Indiferent daca le cumparati din piata sau de la supermarket, aveti grija sa eliminati orice risc de contaminare.
Igiena mainilor, esentiala
Vestea buna pe care ne-au dat-o medicii de la aparitia primelor cazuri de COVID-19 este ca virusul este eliminat complet cu apa si sapun. Din acest motiv, igiena mainilor este esentiala daca vrem sa nu ne imbolnavim cand mancam fructe si legume.
Prin urmare, regula spalatului cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde trebuie respectata imediat dupa ce venim de la cumparaturi, dar si inainte sa aranjam produsele in frigider sau in camara.Toate ambalajele vor fi spalate si dezinfectate cu mare grija.
Putem folosi o perie
Nu doar coronavirusul, ci si pesticidele se elimina daca spalam legumele si fructele cu apa si sapun. In cazul celor cu coaja tare, precum portocalele, bananele sau avocado, putem folosi si o perie.
Daca vrem sa consumam fructe si legume care nu a coaja tare, e bine sa la lasam la inmuiat, cam 15 minute, in apa calda si sapun. Apoi le clatim bine sub jet de apa rece. La fel procedam si cu frunzele de salata.
In aceasta perioada, specialistii in siguranta alimentara nu recomanda consumul de legume congelate. Chiar daca am fi tentati sa credem ca acestea sunt ambalate in conditii de igiena ireprosabila, realitatea a dovedit ca, de multe ori, nu se intampla asta, avertizeaza ei.
Peste 200 de boli, transmise prin intermediul alimentelor
Prin intermediul alimentelor pot fi transmise peste 200 de boli. Aproximativ 3% pot duce la probleme de sanatate pe termen lung, precum insuficienta renala sau hepatica, septimcemie sau chiar cancer.
Bolile transmise prin apa si alimente provoaca, anual, doua milioane de decese la nivel global, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatattii (OMS).
Sunt cateva principii de siguranta a hranei: curatenia, separarea alimentelor gatite de cele crude, folosirea apei si a alimentelor din surse sigure și prepararea alimentelor la temperaturi corespunzatoare, de peste 75 de grade Celsius.
In conditiile industrializarii si globalizarii comertului de alimente, reprezentantii OMS avertizeaza ca numarul afectiunilor transmise prin apa si alimente este mult mai mare decat cel raportat.
Prin urmare, OMS recomanda guvernelor sa intensifice masurile de preventie si depistare a diferitelor boli provocate de alimentele contaminate cu bacterii, virusi sau substante chimice.
Surse: consumerreports.org, politicidesanatate.ro