În majoritatea locuințelor, canapeaua face parte din ansamblul de mobilier și decorațiuni care compune zona de relaxare: canapeaua reprezintă piesa principală, dar pe lângă aceasta, luăm în calcul fotoliul sau fotoliile asortate, masa, covorul, zona de entertainment cu sistemul TV-audio, piesele auxiliare cum ar fi comodele sau consolele și corpurile de iluminat.
Dar să începem cu începutul.
Dacă suntem în fața unei pânze goale (adică de-abia începem să amenajăm camera), atunci putem să alegem canapeaua doar în raport cu dimensiunile camerei, luând în calcul și cât de versatil ne dorim să fie acest spațiu.
Avem în vedere amenajarea unui living, dar vrem ca ocazional să îl transformăm în dormitorul pentru socrii? Intuim că răspunsul e afirmativ – livingul dormitor e pe placul tuturor! EI bine, atunci canapeaua e obligatoriu să fie una extensibilă.
Există o ofertă absolut generoasă de soluții, cu sisteme de extindere rezistente, dar discrete, astfel încât să poți opta pentru modele de canapele extensibile demne de un living – pe cât de elegante, pe atât de confortabile…
Îți recomandăm să urmărești câteva principii de amenajare esențiale pentru a obține un spațiu echilibrat, aerisit și funcțional.
Principiul numărul 1 se referă la faptul că perimetrul covorului definește zona principală a camerei. Cu alte cuvinte, covorul oferă centrul de organizare a obiectelor de mobilier, ajutând la crearea unui ansamblu coerent și ordonat.
De regulă, canapeaua (extensibilă sau nu) reprezintă cel mai voluminos obiect din încăpere. Picioarele din față (sau partea anterioară a ei) este bine să „calce” pe covor binișor; dacă ne uităm la o canapea cu o adâncime de, să spunem, 60 de cm, trebuie să avem în vedere ca aproximativ 30 cm de covor vor intra sub canapea. De asemenea, de-o parte și de alta a canapelei extensibile, este de dorit să rezervăm spațiu, astfel încât marginile covorului să fie vizibile în mod egal. Această regulă de centrare a canapelei pe una dintre laturile covorului nu trebuie respectată dacă spațiul nu permite; ea poate fi amplasată și la colțul covorului, cu condiția păstrării marginilor extreme la vedere.
Pentru a vizualiza mai ușor raportul corect dintre canapeaua preferată, covor și dimensiunile camerei, designerii recomandă trasarea suprafeței pe care ne dorim să așezăm covorul cu o bandă adezivă colorată.
Principiul numărul 2 se aplică în situația în care ai de ales între un covor mai mare și unul mai mic: întotdeauna bigger is better. Un covor de dimensiuni prea mici produce dezechilibru optic, în timp ce un covor de dimensiuni mari dă sentimentul de confort, oferind un cadru generos pentru amplasarea celorlalte obiecte în mod funcțional.
Deși motivul principal pentru achiziția unei canapele extensibile este, de obicei, eficientizarea spațiului prin asigurarea de locuri de dormit suplimentare, există și situații în care acestea își găsesc locul ideal în încăperi mari, deschise, în care se urmărește definirea zonelor dedicate activităților diverse: zona de bucătărie, zona de dining, zona de living și chiar zona de entertainment. În astfel de spații largi, covoarele, canapele, plantele de interior dar și alte obiecte de dimensiuni mari devin elemente care delimitează spațiul. Zona de living se poate separa de restul spațiului prin amplasarea a două canapele poziționate față în față, pe laturile opuse ale unui covor proporționat cu dimensiunile acestora.
Nu în ultimul rând, zona de relaxare definită de amplasarea canapelei sau canapelelor trebuie să asigure locuri de stat pentru toți membrii familiei, dar și pentru ocazii de reuniuni ale unor grupuri mai mari. Astfel, dacă dimensiunile camerei permit, putem să luăm în considerare achiziția a două canapele de două sau trei locuri, optimizând la maximum spațiul disponibil.
Te așteptăm în magazinele Rovere Mobili si pe rovere.ro pentru inspirație și sfaturi prețioase despre cum să alegi mobila italiana potrivită pentru tine.