Cooperativa Agricola Montana din Marginimea Sibiului a deschis primul magazin cu produse proprii, atestate „produs montan” in Piata Rahova din orasul Sibiu. Opt producatori locali isi expun produsele in trei vitrine special amenajate. Vorbim, in mare, de lactate, fructe, siropuri si miere de calitate superioara.
Clientii vor avea la dispozitie lapte crud de vaca din localitatea Cristian, fructe si sucuri naturale din Cisnadie, miere si produse apicole din Gales( Saliste), produse din lapte de vaca din Orlat si produse din lapte de oaie din Rau Sadului. Pe langa aceste, la rafturi se vor gasi produsele din carne „Mangalita de la Racovita”, precum si siropuri si dulceturi din „Camara Chivutei”, din Sadu, preparate dupa retete traditionale. Magazinul cu produse montane este deschis de luni pana vineri, între orele 09.00 – 17.00, și sâmbătă de la ora 9:00 la 13:00.
Mentiunea de calitate „produs montan” are recunoastere la nivel european si vine atat in sprijinul producatorilor, pentru a-i ajuta sa comunice pe piata caracteristicile si proprietatile, care ofera valoare adaugata propriilor produse agricole, cat si in sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate.
De asemenea, Comisia Europeana doreste sa se evite folosirea termenului „munte” intr-un mod abuziv si sa reglementeze faptul ca produsul care a obtinut dreptul de utilizare a acestei mentiuni este verificat si certificat ca fiind din zona montana.
Produse de calitate superioara
In Romania, autoritatea competenta cu verificarea datelor cuprinse in caietul de sarcini in vederea acordarii dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan” este Agentia Nationala a Zonei Montane din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Cumparatorul trebuie sa aiba siguranta ca atunci cand ia de pe raft un produs cu logo-ul produs montan, acesta este intr-adevar un produs facut la munte, din materie prima din zona montana. Un produs montan va fi privit de catre cumparator ca un produs de calitate superioara, cu o origine recunoscuta, obtinut dintr-o zona cu un grad redus de poluare.