După ce au fost culeși, strugurii vor fi presați pentru a elibera sucul și pulpa, păstrând în același timp semințele intacte. Sucul obținut se numește must. Pe vremuri, oamenii se bucurau de must doar câteva zile. După fermentare, acesta se transforma în vin. Însă există câteva modalități de a păstra mustul și pe perioada iernii. Metodele prin care poți păstra mustul mai mult timp fără să fermenteze.
Metodele prin care poți păstra mustul mai mult timp fără să fermenteze
Mustul este o băutură delicioasă, dar ci și un aliment minune, cu un gust dulceag, ușor acidulat. Pentru a păstra mustul mai mult timp fără să fermenteze, există câteva metode eficiente. Metodele de conservare sunt foarte simple și nu necesită folosirea chimicalelor din comerț. Iată care sunt:
Sfaturi utile pentru a păstra mustul mai mult timp fără să fermenteze
Se lasă la limpezit
Prima dată este bine să lăsați mustul să se limpezească timp de 24/48 de ore, la răcoare, mai precis într-un loc unde temperatura nu trebuie să depășească 10 grade Celsius. Se toarnă în sticle sau recipiente ce trebuie lăsate 10-15% libere cel puțin (două-trei degete), deoarece la îngheț mustul se va dilata, riscând sa explodeze.
Congelarea
Congelarea mustului este o metodă eficientă de păstrare pe termen lung. Mustul poate fi înghețat și păstrat în această stare timp de luni sau chiar un an, fără a fermenta. După dezghețare, mustul poate fi consumat fără probleme, dar gustul poate suferi ușoare modificări din cauza cristalizării apei din compoziție.
Îl puteți conserva prin fierbere
Un vas emailat și o lingură de lemn sunt suficiente. Turnați mustul în vas, la foc mic, până când temperatura lichidului a ajuns la 90 de grade. Puneți-l apoi în sticle și închideți-le ermetic. Ca să nu fermenteze, înveliți sticlele în pături, în mai multe straturi. În felul acesta, răcirea va fi mai lentă.
Aspirină
Dacă țineți să vă folosiți de un mic ajutor, puteți utiliza un gram de aspirină pe care îl veți dizolva într-un litru de must proaspăt pus la foc mic timp de câteva minute, până ajunge aproape de punctul de fierbere. Apoi, turnați conținutul peste restul de must.
Sursa foto: freepik