
Mustul contine antioxidanti, intareste imunitatea, este bogat in vitamine si minerale si stimuleaza sistemul nervos. Consumat in cantitati mari, insa, mustul ingrasa, intrucat are un continut mare de zahar si este foarte bogat din punct de vedere caloric.
Mustul este un ingredient ideal pentru intarirea sistemului imunitar la venirea sezonului rece, perioada in care infectiile virale si bacteriene sunt in floare. Mustul din struguri este diuretic si este excelent pentru curatarea rinichilor si poate ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi.
Abundenta de minerale din struguri – vitamina C (4-6 mg/100 ml), vitaminele PP, vitaminele B6, B1, B2, dar si potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc si cupru) stimuleaza activitatea de curatare a ficatului, iar subprodusele de drojdie si acizii lactici ajuta la purificarea organismului si detoxifiere. Formarea mustului nu necesita drojdii sau aditivi suplimentari pentru a fermenta strugurii, intrucat exista peste 50.000 de particule naturale de drojdie pe fiecare strugure de vin. In plus, mustul natural are un nivel de histamina scazut, ceea ce il face accesibil celor alergici.
Pe de alta parte, sucul de struguri proaspat favorizeaza productia de oxid nitric – compus important pentru pastrarea vaselor de sange flexibile. Astfel, tensiunea arteriala se mentine la cote optime. Adultii si copiii care sufera de constipatie pot profita toamna aceasta de productia de struguri din vii romanesti pentru favorizarea tranzitului intestinal fara medicamente sau suplimente alimentare. Mustul are proprietati laxative si ajuta la buna functionare a sistemului digestiv si a buna functionare a intestinelor.
Cine trebuie sa evite mustul
Pentru ca are foarte mult zahar in compozitie, aproximativ 280 grame/litru, mustul este contraindicat diabeticilor sau celor cu rezistenta la insulina. De asemenea, persoanele care sufera de anemie sau care au un sistem imunitar foarte slabit nu ar trebui sa consume must, deoarece poate diminua nivelul de fier din organism.
In majoritatea situatiilor, mustul este obtinut din struguri nespalati. Prin urmare, aceasta bautura ar trebui consumata cu moderatie de catre femeile insarcinate si interzise micutilor cu un sistem imunitar deficitar.
Cu cat trec zilele, cu atat concentratia de alcool din must creste. Daca in prima zi dupa ce a fost stors din struguri, mustul nu contine deloc alcool sau cel mult 1%. Dupa 3-4 zile fermenteaza, prinde un gust usor acrisor, iar gradul de alcoolemie ajunge chiar si la 4%. Prin urmare, daca urmeaza sa te urci la volanul masinii, evita consumul de must.
Surse: csid.ro, doc.ro, sfatulmedicului.ro