Gulasul, mancarea traditionala ungureasca, poate fi preparat cu carne de porc, pui sau chiar oaie, insa reteta originala este cu vita si galuste numite csipetke. In zilele noastre, bucatarii mai adauga si ingrediente precum rosiile, foile de dafin si cimbrul.
Prepararea gulasului dupa reteta clasica nu este deloc complicata si vei obtine gustul si textura dorite daca urmezi cateva sfaturi simple. Poti incepe cu prepararea galustelor. Bate ouale, pune sarea si toarna treptat, cam 80-90 de g de faina, apoi amesteca bine ingredientele, pana obtii un aluat pe care il poti framanta un pic, ca sa-l modelezi usor. Foloseste restul de faina, pentru masa de lucru; imparte aluatul in 3-4 parti si ruleaza-le, pana obtii baghete de 10 mm diametru, pe carel le tai in bucatele de cate 1 cm.
Mod de preparare
Pentru gulas, ai nevoie de 1 kg carne de vita, 70 ml ulei, 2 cepe rosii mari, 5 cartofi nu foarte mari, 4 morcovi, 1 rosie mare,1 ardei gras verde, 7 catei de usturoi, patrunjel, frunze de telina si condimente (sare, piper, paprika).
Toaca ceapa marunt si caleste-o 1-2 minute, in putin ulei, adauga carnea, taiata cubulete, si condimentele. Toarna apa si lasa totul sa fiarba sub capac, aproximativ doua ore, adaugand din cand in cand cate o cana cu apa. Intre timp, curata zarzavaturile si taie-le cubulete sau rondele, opareste rosia 20 de secunde, decojeste-o si tai-o marunt, apoi toaca marunt usturoiul.
Adauga toate zarzavaturile si usturoiul, dupa ce carnea a fiert deja o ora, adauga apa si lasa gulasul la fiert inca 40 de minute. Daca folosesti galustele imediat ce le-ai facut, fierbe-le in gulasul cu sos, 15 minute; daca le usuci (le prepari cu 2-3 zile inainte), atunci le vei fierbe 30 de minute. Inainte de a-l pune pe masa, lasa gulasul sa se odiheasca, 30 de minute, cu capacul pus. Pentru decor, poti folosi cateva frunze de patrunjel tocat marunt.
Si daca v-a mai ramas gulas si pentru a doua zi, il puteti pastra la rece. Vestea buna este ca exista frigidere care pastreaza gustul mancarilor si alimentele proaspete. In plus, sistemul No Frost impiedica formarea ghetii in interior si mentine un nivel optim de umiditate cu ajutorul curentilor de aer.