Zilele inca foarte reci fac dintr-o mancare calda proaspat scoasa din cuptor un adevarat deliciu, oricat ar fi de simpla. Va propunem trei retete de mamaliga cu branza la cuptor usor de facut si care vor face deliciul celor mari si celor mici deopotriva.
Retete de mamaliga cu branza la cuptor. Cu crusta
- 250 g malai
- 1.250 ml apa
- 20 gr unt 82%
- 80 g smantana 20%
- 200 g mozzarella sau cascaval mai gras (Tilsit, Emmentalerc, Gouda)
- sare, piper
- optional: 20 g parmezan
Intr-o oala se pune la fiert 1.250 ml apa cu un pic de sare. Dupa ce fierbe apa, se adauga treptat faina de malai si se amesteca incontinuu cu un tel pentru a nu se forma cocoloase. Dupa ce se ingroasa, mamaliga va stropi, asa ca focul trebuie sa fie mic si trebuie sa amestecati in continuu cu lingura de lemn (ca sa nu se indoaie sarmele telului).
Dupa ce mamaliga a fiert si a dobandit consistenta dorita (mai fluida, nu foarte groasa), se ia de pe foc si se lasa un pic la racit, amestecandu-se din cand in cand. Se adauga apoi untul, smantana, piperul (daca va place) si parmezanul ras (optional). Se amesteca bine.
Se ia un vas termorezistent si se unge cu putin unt. Se aseaza jumatate din mamaliga si se netezeste bine cu mana sau cu o lingura, apoi se rade jumatate din mozzarella. Deasupra se pune si restul de mamaliga si in final se presara si cu restul de mozzarella.
Se da la cuptorul incins si se coace 20-25 de minute la 180° C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Practic urmarim formarea crustei rumene de branza de la suprafata.
Sursa: savoriurbane.com
Retete de mamaliga cu branza la cuptor. Branza si ou
Ingrediente:
- 250 g malai
- 1 litru apa amestecata cu lapte (sau doar apa)
- 4 oua
- 50 g unt
- 200 g telemea
- un praf de sare
- 200g smantana
Mod de preparare:
Se prepara o mamaliga mai moale din apa cu lapte ( sau apa simpla), malai si un praf de sare. Când este fiarta, se ia de pe foc si se pregateste un vas termorezistent pentru a asambla deliciosul preparat.
Se unge vasul cu foarte putin unt si cu ajutorul unei linguri se pune un strat de mamaliga, peste care asezam in strat egal branza rasa si untul taiat in bucatele.
Deasupra se aseaza ultimul strat de mamaliga, in care se formeaza niste adancituri cu dosul unei linguri. In fiecare adancitura se pune câte putin unt (cat o boaba de fasole), peste care se pune cate un ou. Se presara un praf de sare pe ou si se da la cuptorul incins la foc mediu ( 170 grade Celsius).
Cand albusul oului s-a intarit, mancarea este gata. Se serveste calda, cu smantana deasupra.
Sursa: retete-cochete.ro
Retete de mamaliga cu branza la cuptor. Branza si sunca
Ingrediente
- 300 g malai extra
- 250 g telemea de oi
- 250 g costita (sunca)
- 50 g unt
- 50 g smantana
- 1-2 peperoni
- 2-3 lingurite ketchup
- cateva fire de patrunjel
- sare, piper
Preparare:
Preparati intai o mamaliguta nu prea vartoasa, din malai, 1,5 litri de apa si putina sare.
Taiati costita in feliute foarte subtiri sau cubulete si caliti-o putin intr-o tigaie antiaderenta. Daca nu are destula grasime, puteti pune si o lingura de ulei.
Ungeti un vas de sticla termorezistenta, mai inaltut, cu putin unt, puneti un strat nu prea gros de mamaliguta, jumatate din cantitatea de costita, din nou mamaliguta, jumatate din telemea rasa, costita ramasa si incheiati cu restul de mamaliguta.
Aveti grija sa intindeti frumos fiecare strat de mamaliga cu o spatula uda si din loc in loc mai strecurati cate un cubulet de unt. Deasupra presarati restul de telemea, peperoni taiati feliute subtiri, restul de unt si dati vasul la cuptorul preincalzit, la foc mediu, 20 de minute.
Cand serviti portiile, decorati cu patrunjel, cate o lingurita de smantana si cateva picaturi de ketchup, pentru aspect.
Sursa: nicuvar.wordpress.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: